Jedz ryby, by mieć lepszy wzrok
Wydaje się, że o rybach wiemy już wszystko. Znamy także dokładnie wszystkie ich dobroczynne właściwości na nasze zdrowie. Jednak, zdaniem amerykańskich naukowców, ryby mają jeszcze jedną zaletę. Wspierają zdrowie naszych oczu.
Jak wynika z przeprowadzonych badań starsze osoby, spożywające duże ilości ryb, zawierających kwas omega-3, są mniej narażone na starcze osłabienie wzroku. Podczas badań przeanalizowano dane dotyczące ponad 2,5 tys. osób w wieku od 65 do 84 lat. Jak się okazało, starsi ludzie, którzy jedli przynajmniej jedną porcję ryb w tygodniu, o 60 proc. rzadziej doznawali starczej utraty wzroku niż ci, którzy rzadziej spożywali ryby.
Naukowcy zamierzają zalecić seniorom nie tylko jedzenie ryb, ale także zażywanie produktów spożywczych i suplementów zawierających kwas omega-3. Warto podkreślić, iż w kwasy tłuszczowe omega-3 są szczególnie bogate takie ryby jak łosoś, makrela i tuńczyk.