Dlaczego warto pić kakao?
Kakao jest kochane przez niemal wszystkich, a w szczególności przez najmłodszych. Poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, odprężenia i zwiększa przepływ energii.
Ziarno kakaowca ma wyższą zawartość flawanoli w porównaniu do innych produktów roślinnych. Dzięki wysokiej zawartości tej substancji ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne i pomaga osobom zmagającym się z problemami jelitowymi.
Ziarna kakaowca są również bogactwem minerałów. To doskonałe źródło magnezu, chromu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Jak się okazuje, kakao może obniżać również ryzyko wystąpienia zawału, wylewu i cukrzycy nawet o 10%.
Inne korzyści zdrowotne kakao, obejmują:
Kakao, zarówno w postaci sproszkowanej, jak i ciemnej czekolady, może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
Uważa się, że flawanole zawarte w kakao, poprawiają poziomy tlenku azotu we krwi, co może poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych i obniżyć ciśnienie krwi.
Oprócz obniżenia ciśnienia krwi, kakao ma inne właściwości, które mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Co więcej, stwierdzono, że kakao zmniejsza "zły" cholesterol LDL, ma działanie rozrzedzające krew, podobne do kwasu acetylosalicylowego, poprawia stężenie cukru we krwi i zmniejsza stan zapalny. Właściwości te powiązano z mniejszym ryzykiem zawału serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
Kakao poprawia nastrój i zmniejsza objawy depresji.
Nieco paradoksalnie, ale spożycie kakao, nawet w postaci czekolady, może pomóc kontrolować wagę. Uważa się, że kakao może pomóc, regulując zużycie energii, zmniejszając apetyt i stan zapalny oraz zwiększając utlenianie tłuszczu i uczucie pełności.