Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Makaron - pysznie i lekkostrawnie

Od lat pokutuje mit, że makaron jest produktem wysokokalorycznym. Często eliminujemy go z naszej diety w obawie o dodatkowe kilogramy. Wszystko jednak zależy od przyrządzenia i doprawienia.

Oczywiście, dodawane do pasty sera, tłustego mięsa i gęstego sosu nie pomaga naszej sylwetce, ale podany z oliwkami, pomidorami i ziołami będzie idealny na wakacyjne upały. Niezwykle ważny jest również sposób gotowania makaronu.

Najlepszy jest ten al dente, czyli ugotowany na pół twardo. Jest wtedy lekkostrawny i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Gwiazdy już go pokochały. Sophia Loren i Heidi Klum nie mogą obejść się bez tego wywodzącego się z Włoch przysmaku. Uważają jednak na sosy, zastępując je często oliwą lub czosnkiem.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sln_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł