Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

10 rad na dobre trawienie

Co zrobić, by przyspieszyć trawienie? Oto 10 prostych rad.

1. Nakładaj sobie niewielkie porcje

Dzięki temu zdołasz skosztować każdej potrawy. Poza tym szybciej się zorientujesz, że już jesteś syta i unikniesz przejedzenia. Pamiętaj, że uczucie sytości pojawia się nie od razu, a dopiero kilkanaście minut po posiłku.

2. Nie jedz szybko i łapczywie

Duże, niedokładnie pogryzione kawałki jedzenia są trudniejsze do strawienia i dłużej zalegają w żołądku.

3. Dokładnie żuj każdy kęs

W ślinie znajduje się enzym pomocny w trawieniu węglowodanów. Jest on najbardziej aktywny, gdy pokarm zostanie dostatecznie rozdrobniony i zwilżony. W ślinie są także inne substancje, które chronią układ pokarmowy- np. niszczą szkodliwe bakterie, a także neutralizują kwasy i zasady znajdujące się w jedzeniu.

4. Unikaj tłustych potraw

Spośród wszystkich dań znajdujących się na stole wybieraj potrawy przyrządzone z jak najmniejszą ilością tłuszczu, najlepiej gotowane, a nie smażone (np. zamiast karpia smażonego w głębokim oleju wybierz karpia w galarecie).

5. Wybieraj ciemne pieczywo

Jeśli masz ochotę na ciężkostrawne danie – np. tłusty bigos, coś z fasolą lub smażony kotlet, zjedz je z ciemnym chlebem, a nie np. z bułką czy bagietką. Ciemne pieczywo zawiera dużo błonnika, który w przewodzie pokarmowym działa jak szczotka- przyspiesza trawienie i skutecznie oczyszcza jelita z nie strawionych resztek pokarmowych oraz toksyn.

6. Jedz bardzo dużo warzyw

Surówki i sałatki warzywne, tak jak ciemny chleb, znakomicie usprawniają trawienie i chronią przewód pokarmowy przed podrażnieniem. Doskonałe są np. buraczki (na ciepło z chuda śmietaną albo ćwikła). Łagodzą one rozmaite dolegliwości trawienne, np. zgagę, pieczenie w przełyku, a także regulują wypróżnienia.

7. Rób przerwy między posiłkami

Wstań, przejdź się po pokoju, otwórz okno, a nawet wyjdź na krótki spacer. Dzięki temu dasz czas żołądkowi na uporanie się z większą niż na co dzień ilością jedzenia.

8. Poczekaj z deserem

Połączenie ciężkich, tłustych dań ze słodyczami jest bardzo niekorzystne- mocno obciąża przewód pokarmowy i może wywołać niemiłe „sensacje”. Dlatego wszelkie desery jedz co najmniej 30 minut po głównym posiłku.

9. Używaj dużo przypraw

Aromatyczne przyprawy, np. pieprz, tymianek czy majeranek zwiększają wydzielanie soków trawiennych. Dodanie np. do kapusty czy potraw z grochu lub fasoli sprawią, że potrawy będą lżej strawne.

10. Na kłopoty wypróbuj zioła

Jeśli po obfitej uczcie czujesz się nie najlepiej, przygotuj ziołową herbatkę, np. z mięty, rumianku, kopru włoskiego. Zioła te szybko i skutecznie uregulują pracę układu pokarmowego. Jeśli boli cię brzuch, możesz zażyć krople żołądkowe lub ziołowe tabletki łagodzące podrażnienie wątroby (np. raphacholin).

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg
Wyszukaj artykuł