Ubiegnij cukrzycę - jedz orzechy!
Jak wynika z badań prawie 140 tysięcy osób, orzechy włoskie są bardzo zdrowe, a ich obecność w codziennej diecie pomaga ustrzec się przed cukrzycą.
Uważana za chorobę cywilizacyjną, cukrzyca dosięga coraz młodszych ludzi. Lekarze szukają więc nowych sposobów na zapobieganie temu schorzeniu. Jednym z nich jest skomponowanie odpowiedniej diety. Jak donoszą analizy amerykańskich naukowców z Harvard School of Public Health w Bostonie, produktem ważnym w codziennym jadłospisie powinny być orzechy włoskie. Badania przeprowadzono na grupie prawie 140 tysięcy kobiet w wieku 35-77 lat.
Wyniki zostały opublikowane na łamach „Journal of Nutrition”. Pokazują one, że dawka orzechów działa wręcz terapeutycznie. Już 28 g orzechów włoskich spożywane co najmniej dwa razy w tygodniu pozwala obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę aż o 24 procent w porównaniu do osób, które unikają jedzenia orzechów.
Przyczyną jest to, że orzechy włoskie obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe zapobiegające stanom zapalnym w organizmie. Chronią więc przed chorobami serca, a nawet rakiem. Wcześniejsze badania wykazały, że orzechy te pomagają w profilaktyce przeciw cukrzycy. Jednak te najnowsze pokazuje, że włączenie ich do codziennej diety i regularne spożywanie obniża znacząco ryzyko rozwoju schorzenia. Nieleczona cukrzyca grozi zawałem serca, utratą wzroku i amputacją kończyn. Jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju cukrzycy jest nadwaga, mała aktywność fizyczna i nieodpowiednia dieta.