Jak nie dać się świątecznemu obżarstwu?
Czas świąteczny, to długie oczekiwanie, przygotowania i … obżarstwo! Jak sobie poradzić z tym, że oczy chcą a brzuch już nie może? Kilka pomocnych trików:
Nakładaj zawsze 1/3 ilości, na jaką masz ochotę. Wybieraj najmniejsze, a nie największe kawałki. I najważniejsze… pamiętaj, że czekają Cię jeszcze dwa świąteczne dni, więc na pewno zdążysz skosztować wszystko!
Było na bogato – jak się poczuć lekko?
Zaopatrz się w zieloną i czerwoną herbatę, aby przyspieszyć trawienie. Najlepsza będzie herbata liściasta. Zieloną herbatę zaparza się wodą o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza przez 3 minuty, aby wydobyć z niej unikatowy aromat. Jeśli nie masz termometru i ciężko Ci określić temperaturę 90 stopni, wystarczy pozostawić zagotowaną wodę na 3-4 minuty w temperaturze pokojowej. Herbatę czerwoną zaparzamy przez 3 do 7 minut. Otrzymany w ten sposób napar nie będzie miał gorzkiego posmaku.
Pamiętajmy, że nadmiaru energii spożytej przy stole, pozbędziemy się w trakcie rodzinnego spaceru. Niech Święta nie staną się wymówką dla lenistwa. Zimowa aura sprzyja zabawom na świeżym powietrzu.
Jak zmniejszyć ilości kalorii na wigilijnym stole?
Sałatka warzywna – zwykle do skrojonych warzyw i jajek dodajemy majonez. Proponuję zastąpić go jogurtem naturalnym z pieprzem i sproszkowaną papryką. Jeśli nie wyobrażasz sobie rezygnacji z kremowego majonezu, wybierz rozwiązanie pośrednie: 1 łyżkę majonezu zmieszaj z jogurtem naturalnym. W każdej z opcji ograniczasz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, odpowiedzialnych za zgagę i choroby układu sercowo-naczyniowego.
Barszcz czerwony – aby wzmocnić smak i barwę barszczu zwykle dodajemy ocet. Zdrowszym wyborem będzie sok z cytryny.
Kapusta z grzybami – to samo zdrowie, witaminy, sole mineralne. Zbrodnią byłoby zalanie jej masą tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, np. smalcem. Zdrowszym wyborem będzie olej rzepakowy. Pamiętajmy, że jest on równie wartościowy jak oliwa z oliwek, lecz znacznie tańszy.
Słodkości – tradycja wskazuje, aby nasze kąty wypełniły zapachy domowych wypieków. Utrzymajmy tę tradycję, gdyż nawet najlepsza cukiernia, nie zastąpi nam wspólnych chwil przy pieczeniu pierniczków, zawijaniu makowca (w moim domu ma zwykle kształt rolady). Starajmy się nie przesadzać z ilością cukru i tłuszczu. Margaryny twarde można zastąpić olejem. Jeśli nie chcesz zmniejszyć ilości dodanego cukru do ciasta/ ciastek, zrezygnuj z lukru bądź innych słodkich polew. Do ciast warto dodać bakalie oraz orzechy, są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnym. Bakalie również mogą częściowo zastąpić cukier, gdyż zawierają znaczne ilości fruktozy (cukru owocowego). Zamiast kupnych słodyczy (cukierki, czekoladki i inne), podaruj swoim najbliższym owoce. Mandarynki i pomarańcze to nieodzowny obrazek polskich Świąt.
Najczęstszym życzeniem składanym pod choinką jest „wiele zdrowia”. Oby Wasze życzenia znalazły przełożenie na Waszych wigilijnych stołach. Wesołych Świąt!
Agnieszka Augustyniak
Biolog, dietetyk
www.jablkoczygruszka.eu
Spraw radość swoim bliskim lekką przyjemnością...
Sernik z jogurtów greckich z morelami
- 3 jogurty greckie (każdy po 400g)
- 6 jajek
- 3 budynie waniliowe,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru
- biszkopty lub maślane herbatniki
- owoce
Żółtka ubić mikserem z jogurtami greckimi. Następnie dodać budynie, olej i jeszcze raz wszystko zmiksować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z masą jogurtową. Na spód blachy wyłożyć ciasteczka i wylać całą masę. Na wierzch ułożyłam pokrojone morele. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, aż zarumieni się wierzch.