Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Dieta bogata w białko może szkodzić mózgowi

Na diecie bogatej w białko, mózg się kurczy - wynika z najnowszych badań na myszach z genetycznymi predyspozycjami do alzheimera. Informację na ten temat podaje pismo "Molecular degeneration".

Z dotychczasowych badań wynikało, że najbardziej szkodliwy wpływ na mózg ma kaloryczna dieta bogata w cholesterol i inne tłuszcze. Zwiększa ona m.in. ryzyko odkładania się w mózgu tzw. płytek amyloidalnych - charakterystycznych dla choroby Alzheimera struktur, które uszkadzają neurony.

Naukowcy z USA, Kanady i Wielkiej Brytanii porównywali cztery różne rodzaje diet na myszach genetycznie predysponowanych do choroby Alzheimera. Z powodu modyfikacji genetycznych, gryzonie produkowały zmutowane białko APP, z którego powstaje amyloid-beta formujący płytki amyloidalne.

Myszy podzielono na cztery grupy. Jedna z nich od 4 do 18 tygodnia życia była na diecie standardowej (zawierającej 58 proc. węglowodanów, 29 proc. białek i 13 proc. tłuszczów), druga na diecie bogatej w tłuszcze (60 proc.) i ubogiej w węglowodany (10 proc.), trzecia grupa spożywała duże ilości białek (60 proc. diety) i mało węglowodanów (10 proc.), a czwarta duże ilości węglowodanów (60 proc.) i małe ilości tłuszczu (10 proc.). Po 18 tygodniu myszy uśmiercono, a ich mózgi poddano szczegółowym badaniom.

Okazało się, że zwierzęta jedzące tłusto miały w mózgu zwiększony poziom rozpuszczalnego amyloidu-beta, choć nie przekładało się to bezpośrednio na ilości płytek amyloidalnych.

Naukowców najbardziej zaskoczyło to, że mózgi zwierząt na diecie bogatej w białko były średnio o 5 proc. lżejsze niż mózgi reszty gryzoni, miały też mniejszą objętość i zawartość neuronów w jednym z obszarów hipokampa - struktury mózgu odpowiedzialnej za zapamiętywanie. Co ważne, dieta wysokobiałkowa nie zwiększała poziomu rozpuszczalnego amyloidu-beta w mózgu.

Zdaniem autorów pracy, sugeruje to, że dieta bogata w białko może zwiększać wrażliwość neuronów mózgu na czynniki toksyczne, jak np. płytki amyloidalne.

Badacze podkreślają jednak, że konieczne jest sprawdzenie tej teorii na myszach niepredysponowanych genetycznie do alzheimera. A zanim naukowcy będą mogli wydać jakiekolwiek zalecenia dietetyczne dla chorych na alzheimera powinni przeprowadzić szeroko zakrojone badania kliniczne wśród pacjentów.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sln_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł