Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Czy grupa krwi ma związek z typem osobowości i dietą?


Krew to klucz do właściwego działania układu immunologicznego. Czy jednak wiemy, co dokładnie oznaczają grupy krwi, w jaki sposób faktycznie wpływają na organizm i czy mogą definiować nasze potrzeby dietetyczne?

Odrobina historii

Grupy krwi odkrył w 1901 roku austriacki lekarz Karl Landsteiner, który zauważył, że na krwinkach czerwonych występują dwa antygeny warunkujące łączenie się ze sobą poszczególnych krwinek. Na podstawie tej wiedzy, naukowcy Ludwik Hirszfeld i Emil von Dungern, stworzyli podstawy nauki o grupach krwi, ich podział na symbole A, B, AB i 0. Te oznaczenia zostały przyjęte przez wszystkie państwa na świecie w 1928 roku

Życiodajna krew

Krew, bez względu na swoją grupę, odpowiada za dotlenienie i odżywienie niezbędnych do życia narządów i tkanek i jest podstawą odpowiedniego funkcjonowania całego naszego organizmu. To ona zapewnia prawidłowe działanie układu odpornościowego organizmu: kontroluje ataki wirusów, bakterii, infekcji, związków chemicznych, a nawet stresu. Układ immunologiczny określa, co stanowi zagrożenie dla naszego organizmu i w danej sytuacji wytwarza przeciwciała dla nieprzyjacielskich antygenów.

Hematopsychologia – co to właściwie jest?

W Japonii panuje przekonanie, że grupa krwi kształtuje osobowość człowieka. Jeden z jego prekursorów, japoński dziennikarz Masahiko Nomi wydał łącznie ponad kilkadziesiąt publikacji, w których starał się udowodnić swoją teorię. Nauka badająca zależności między osobowością a grupą krwi nazywana jest hematopsychologią. Co o nas mówi?

- osoby z grupą krwi A są wrażliwe, obowiązkowe, sumienne i odpowiedzialne. Są także konserwatywne, lojalne i bardzo cierpliwe, ale często też spięte, uparte i trochę skryte.

- osoby z grupą krwi B są kreatywne, elastyczne i optymistycznie nastawione do życia. Wszystko, za co się zabiorą, wykonują z dużą pasją. Nie mają również problemów z nawiązywaniem nowych kontaktów. Niestety uznawane są często także za osoby zapominalskie i nieodpowiedzialne.

- osoby o grupie krwi AB cechuje racjonalność, pamiętliwość i zdystansowanie do świata i otaczającej ich rzeczywistości. Posiadają jednak niezwykły urok osobisty, dlatego cieszą się dużym zainteresowaniem i sympatią ze strony innych.

- osoby z grupą krwi 0 to urodzeni liderzy. Są bardzo pewni siebie i nie boją się podejmować ryzyka. Z drugiej jednak strony mogą być nieco aroganccy, nieczuli i próżni.

Co ma wspólnego grupa krwi z dietą?

Niemal każdy słyszał o teorii, że powinno się jeść zgodnie z zapotrzebowaniem własnej grupy krwi. Naturalnie istnieją jej zwolennicy oraz przeciwnicy. Zakłada ona, że zarówno zapotrzebowanie dietetyczne danej osoby, jak i tempo jej metabolizmu uzależnione jest od posiadanej grupy krwi.

Grupa krwi 0 jest uznana za najstarszą – posiadał ją już prawdopodobnie człowiek pierwotny, zamieszkujący dzisiejsze tereny Azji ok. 40 tys. lat p.n.e. Osoby o takiej grupie krwi powinny zapewnić organizmowi witaminy z grupy B, które można znaleźć m.in. w mięsie. To wartościowy produkt bogaty w białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Spożycie wysokowartościowego białka sprzyja więc właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0.– tłumaczy Piotr Laskowski, z firmy JBB. Osoby z grupą krwi 0 powinny ograniczyć spożywanie m.in. zboża, nabiału i roślin strączkowych, które spowalniają metabolizm i mogą stać się przyczyną nadwagi.

Osób z grupą krwi B dotyczą podobne zalecenia - zdecydowanie nie powinny one przechodzić na wegetarianizm. Produkty mięsne pomagają im w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zaleca się im ograniczenie spożycia kukurydzy, roślin strączkowych orzeszków ziemnych i pszenicy, które zakłócają procesy trawienne i spowalniają metabolizm.

Osobom z grupą krwi A służy m.in. dieta wegetariańska. Powinni zadbać o wprowadzenie do jadłospisu olejów roślinnych, produktów sojowych oraz warzyw, które wzmagają skuteczność ich metabolizmu. Niewskazane jest u nich natomiast spożywanie nabiału, pszenicy i roślin strączkowych, zwłaszcza fasoli, która zaburza wydzielanie enzymów trawiennych.

Osoby o grupie krwi AB mają podobne zalecenia: w ich diecie powinny dominować zielone warzywa, owoce morza oraz – to w przeciwieństwie do grupy krwi A – produkty mleczne i tofu. Osoby posiadające tę grupę krwi, borykające się dodatkowo z nadwagą, powinny wyeliminować z diety kukurydzę, pszenicę, grykę oraz fasolkę.

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł