Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Pomidorowy weekend – przepisy


Pomidory to smak lata. Teraz, gdy trudno w dostępnych warzywach odnaleźć ich prawdziwy aromat, korzystajmy z ich przetworów, również bogatych w cenne składniki. Dostępne w sklepach produkty mają jeszcze jedną zaletę – bardzo łatwo z nich skorzystać, a potrawy można przygotować szybciej. Poniżej przepisy godne wypróbowania, aby zarówno sobota jak i niedziela miały

 

Kurczak cacciatore

Składniki dla 3-4 osób:

· 1 puszka pomidorów krojonych 

· 1 kg dowolnych części kurczaka

· 1 cebula

· 3-4 ząbki czosnku

· 2 małe papryki (czerwona i żółta)

· ok. 3-5 łyżek oliwy / oleju do smażenia

· 250 ml białego wina wytrawnego lub bulionu

· szczypta suszonych płatków chili (lub 2-3 papryczki peperoncino)

· kilka gałązek świeżego tymianku (lub ok. ¼ łyżeczki suszonego)

· sól, pieprz (ilość do smaku)

· garść czarnych oliwek

· kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie:

Cebulę i ząbki czosnku obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki.

Kawałki kurczaka natrzyj solą, po czym na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na złoto z wszystkich stron. Podsmażone mięso przełóż na półmisek.

Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, smaż na małym płomieniu, aż stanie się szklista. Następnie dodaj czosnek, chili, tymianek i kawałki papryki – smaż jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalej białym winem, doprowadź do wrzenia. Na warzywach ponownie ułóż kawałki kurczaka, wymieszaj pomidory krojone z puszki oraz oliwki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym płomieniu ok. 20 minut, aż sos zredukuje się mniej więcej do połowy.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Patelnię z kurczakiem wstaw do gorącego piekarnika (dotyczy patelni żeliwnej lub stalowej, w innym wypadku przełóż najpierw zawartość patelni do żaroodpornego naczynia). Piecz jeszcze ok. 30-40 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W połowie czasu, przewróć kawałki mięsa na drugą stronę.

Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z bagietką, ryżem lub makaronem.

Kociołek warzywny

· 1 saszetka koncentratu pomidorowego 30 % 

· 400 g makaronu penne

· 2 papryki czerwone

· 1 duża papryka żółta

· 2 marchewki

· 1/2 selera

· 2 średnie cukinie

· 450 g zielonej fasolki szparagowej

· 250 g pieczarek

· 2 duże cebule

· 3 ząbki czosnku

· 2 liście laurowe

· 4-5 ziaren ziela angielskiego

· 5-6 ziaren pieprzu

· 1 łyżka słodkiej papryki mielonej

· 1/2 łyżeczki chili

· 1 łyżka suszonej bazylii

· 1 płaska łyżka majeranku

· sól do smaku

· olej do smażenia

· 600 ml gorącej wody

· natka pietruszki do oprószenia na talerzach

Wykonanie:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.

W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.

W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym dodaj do dania.

Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sln_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł