Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Zdrowe i pyszne dania na święta


Podczas świąt, stoły w wielu polskich domach uginają się od ilości potraw oraz pysznych słodkości. Podobnie podczas karnawału, kiedy bawimy się na balach lub domowych prywatkach. Niestety, większość z nich nie jest przeznaczona dla osób z cukrzycą, a nie jest łatwo oprzeć się smakołykom, które kuszą z każdej strony.

 

Podpowiadamy, w jaki sposób przygotować pyszne rarytasy, aby efekt końcowy był lekki, smaczny i zaskoczył gości na domowym przyjęciu.

Koreczki

Składniki:

  • pomidory koktajlowe
  • ser mozzarella
  • ogórek świeży bądź kwaszony
  • świeże listki bazylii
  • sos winegret
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Na każdą wykałaczkę nadziewamy naprzemiennie pół pomidora, kawałek sera, ogórka oraz papryki,listek bazylii. Oliwę łączymy z sosem winegret, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy koreczki

Ciasteczka czekoladowe

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 80 g margaryny dietetycznej
  • 80 g syropu klonowego (lub buraczanego)
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka słodziku w płynie
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli jodowanej
  • łyżeczki sody oczyszczonej


Rozpuszczamy w garnku czekoladę i 75 g margaryny dietetycznej (pozostałą margaryną wykorzystujemy na wysmarowanie formy do ciasta (20 x 20 cm). Rozpuszczoną czekoladową masę przelewamy do miski i dodajemy syrop klonowy oraz słodzik. Mieszamy mąkę z kakao, solą oraz sodą oczyszczona. Do rozpuszczonej masy dodajemy całe jajko, a następnie ciągle mieszając, po łyżce mąki. Ucieramy na jednolitą masę. Pod koniec wlewamy 4 łyżki mleka. Przenosimy do formy i pieczemy przez 25 – 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na kwadraty 4 x 4 cm i studzimy.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka z wody
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 pomidory
  • 1 świeży ogórek
  • kilka listków sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub z pestek winogron
  • dowolne ziołowe przyprawy
  1. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w cząstki, ogórek w plasterki. Liście sałaty rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
  2. Tuńczyka odsączamy na sitku i mieszamy z warzywami, mieszanką ulubionych ziół i przypraw oraz oliwą.
  3. Wierzch polewamy naturalnym jogurtem.


Ryba z cytryną

Składniki:

  • 4 filety rybne
  • posikana nać pietruszki
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 2 łyżki roztopionej margaryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • zmielona papryka
  • dowolne przyprawy do ryb


Myjemy filet rybny i osuszamy papierowym ręcznikiem. W głębokim talerzu łączymy płynną margarynę z wyciśniętym sokiem z cytryny. Przygotowujemy panierkę – mąkę łączymy z natką świeżej pietruszki i pieprzem. Zanurzamy filety w cytrynowej marynacie i obtaczamy w mące. Formę do pieczenia wykładamy folią i układamy na niej kawałki ryby. Posypujemy delikatnie papryką oraz przyprawą do ryb. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 15-20 min. na złotobrązowy kolor.

 

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł