Zdrowe i pyszne dania na święta
Podczas świąt, stoły w wielu polskich domach uginają się od ilości potraw oraz pysznych słodkości. Podobnie podczas karnawału, kiedy bawimy się na balach lub domowych prywatkach. Niestety, większość z nich nie jest przeznaczona dla osób z cukrzycą, a nie jest łatwo oprzeć się smakołykom, które kuszą z każdej strony.
Podpowiadamy, w jaki sposób przygotować pyszne rarytasy, aby efekt końcowy był lekki, smaczny i zaskoczył gości na domowym przyjęciu.
Koreczki
Składniki:
- pomidory koktajlowe
- ser mozzarella
- ogórek świeży bądź kwaszony
- świeże listki bazylii
- sos winegret
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Na każdą wykałaczkę nadziewamy naprzemiennie pół pomidora, kawałek sera, ogórka oraz papryki,listek bazylii. Oliwę łączymy z sosem winegret, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy koreczki
Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
- 80 g margaryny dietetycznej
- 80 g syropu klonowego (lub buraczanego)
- 1 jajo
- 1 łyżeczka słodziku w płynie
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli jodowanej
- łyżeczki sody oczyszczonej
Rozpuszczamy w garnku czekoladę i 75 g margaryny dietetycznej (pozostałą margaryną wykorzystujemy na wysmarowanie formy do ciasta (20 x 20 cm). Rozpuszczoną czekoladową masę przelewamy do miski i dodajemy syrop klonowy oraz słodzik. Mieszamy mąkę z kakao, solą oraz sodą oczyszczona. Do rozpuszczonej masy dodajemy całe jajko, a następnie ciągle mieszając, po łyżce mąki. Ucieramy na jednolitą masę. Pod koniec wlewamy 4 łyżki mleka. Przenosimy do formy i pieczemy przez 25 – 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na kwadraty 4 x 4 cm i studzimy.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka z wody
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 pomidory
- 1 świeży ogórek
- kilka listków sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub z pestek winogron
- dowolne ziołowe przyprawy
- Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w cząstki, ogórek w plasterki. Liście sałaty rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
- Tuńczyka odsączamy na sitku i mieszamy z warzywami, mieszanką ulubionych ziół i przypraw oraz oliwą.
- Wierzch polewamy naturalnym jogurtem.
Ryba z cytryną
Składniki:
- 4 filety rybne
- posikana nać pietruszki
- 2 łyżki stołowe mąki
- 2 łyżki roztopionej margaryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- zmielona papryka
- dowolne przyprawy do ryb
Myjemy filet rybny i osuszamy papierowym ręcznikiem. W głębokim talerzu łączymy płynną margarynę z wyciśniętym sokiem z cytryny. Przygotowujemy panierkę – mąkę łączymy z natką świeżej pietruszki i pieprzem. Zanurzamy filety w cytrynowej marynacie i obtaczamy w mące. Formę do pieczenia wykładamy folią i układamy na niej kawałki ryby. Posypujemy delikatnie papryką oraz przyprawą do ryb. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 15-20 min. na złotobrązowy kolor.