Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Żywność dla seniora łatwiej dostępna przez Internet

Żywność dedykowaną seniorom najłatwiej kupić w Japonii, w Polsce wciąż jest ona towarem deficytowym. Do skomponowania zbilansowanej diety wystarczy jednak korzystać z naszych rodzimych produktów, które coraz łatwiej można kupić przez Internet.




Informacja prasowa

 

Odżywianiem seniorów zajmują się dietetycy medyczni. W ich gabinetach osoby starsze są częstymi klientami w związku ze zmianami, jakie zachodzą w organizmie wraz z upływem lat. Czy zdrowy, czy chory, każdy senior musi zmienić swoją dietę. Jedni ze względu na słabszy metabolizm i szybkie przybieranie na wadze, inni ze względu na pojawiające się w tym wieku choroby.

Niedoceniane rodzime plony

Najlepszym wyborem dla ludzi z tej grupy wiekowej jest żywność przeznaczona specjalnie dla nich. Bogata w witaminy, których często brakuje osobom starszym oraz mocno rozdrobniona, z uwagi na częste choroby dziąseł i problemy z uzębieniem. Taka żywność produkowana jest na szeroką skalę na rynku japońskim, gdzie 27 proc. społeczeństwa to ludzie w podeszłym wieku. Starzejąca się populacja Europy ma mniejszy wybór tego typu jedzenia, a w Polsce nie zajmuje się tym żaden producent żywności. Zdaniem ekspertów, to nie musi być problemem, bo w Polsce jest dobrej jakości żywność bogata w składniki odżywcze.

- Na rynku mamy bardzo dużo produktów niedocenianych, takich np. jak kasze, które zawierają cenne minerały i są łatwe do przygotowania i zjedzenia. A my je pomijamy, wybierając  najczęściej makaron i ziemniaki - mówi Małgorzata Bellwon, dietetyk kliniczny. - Zapominamy o produktach, które są bardzo zdrowe i co więcej, niedrogie. Bo podstawowa różnica między seniorem polskim a japońskim, czy tym z zachodniej Europy jest taka, że Polak na emeryturze ma dość ograniczony budżet.

Aby dobrze zbilansować dietę musimy dobrze się zastanowić czy daną osobę będzie na to stać. To musi być coś, co będzie łatwe do zrobienia i dość tanie - dodaje ekspertka.

Zmiany nawyków małymi krokami

Zmiana nawyków żywieniowych nie jest prosta i wielu ludzi w podeszłym wieku nie widzi sensu w rezygnacji z codziennej porcji ziemniaków, smażonego na głębokim tłuszczu kotleta i surówki. W gabinetach dietetyków zmiana wieloletnich nawyków odbywa się za pomocą małych kroków, etapami. Co ciekawe, osoby lepiej wykształcone są bardziej sceptyczne wobec wszelkich nowinek kulinarnych.

Z drugiej strony rośnie grupa osób, które idą z duchem czasu i nie boją się korzystać z nowych technologii. Oni mają szerszy dostęp do różnego rodzaju żywności i okazuje się, że rzeczywiście z tych możliwości korzystają.

- Ludzie po 55 roku życia, to niemal 10 procent osób korzystających z naszej platformy. Dowodzi to, że całkiem spora ilość starszych ludzi bez problemu robi zakupy przez Internet - mówi Tomasz Kępa, ekspert Mixit, platformy internetowej specjalizującej się w musli i kaszach komponowanych na indywidualne życzenie.

Nawet jeśli część kupujących w sieci wyręczana jest w tym przez dzieci i wnuków, jest to dla nich ułatwienie w dostępie do szerokiej gamy produktów. Ponadto, młodsi, którzy dbają o zdrowy styl życia i sposób odżywiania, mogą pomóc starszym w zmianie nawyków żywieniowych.

 

- Bardzo często jest tak, że seniorzy przychodzą do mnie, bo ich dzieci, w trosce o zdrowie rodziców, wykupiły im pakiet spotkań z dietetykiem - podkreśla Małgorzata Bellwon.


Źródło moondog-pr.

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
gam_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł