Nadmierne spożywanie soli prowadzi do degradacji funkcji poznawczych
Amerykańscy naukowcy odkryli, że regularne spożywanie nadmiernych ilości soli, wywołuje zmiany w układzie odpornościowym w jelitach, co pociąga za sobą degradację ludzkich funkcji poznawczych.
Eksperci wykazali, że nadużywanie chlorku sodu, prowadzi do dysfunkcji śródbłonka, zmniejszenia przepływu krwi w mózgu i zaburzeń poznawczych. Dieta bogata w sól zwiększyła liczbę komórek pomocniczych T17 w jelicie i cząsteczek interleukiny 17. Autorzy wykazali, że wzrost zawartości interleukiny-17 w krwiobiegu, spowodował negatywny wpływ tej diety na krążenie mózgowe.
Naukowcy doszli do podobnych wniosków w trakcie obserwacji myszy. Wyniki, jak zauważają autorzy, można również odnieść do ludzi. Eksperci zauważyli, że negatywne skutki diety o wysokiej zawartości soli, można było odwrócić w przypadku, gdy gryzonie wracały do normalnej diety.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nie więcej niż 5 gramów soli dziennie. Należy zauważyć, że zmniejszenie spożycia soli do pięciu gramów dziennie, może zapobiec około 2,5 mln zgonów rocznie.
Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Nature Neuroscience".