Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Skocz na zdrowy sok do Kawiarenki Irenka w Ciechocinku

Sok jabłkowy, sok pomarańczowy, sok z marchwi - bez względu na to, jaki sok wybierzesz, może on stanowić pyszny dodatek oraz może być uzupełnieniem twojej codziennej diety. Być może jednak nie zdajesz sobie sprawy, że większość soków, które możesz kupić w sklepach, jest przetworzona i wypełniona sztucznymi konserwantami, barwnikami oraz cukrami, które nie dostarczają twojemu organizmowi składników odżywczych, które można znaleźć w świeżym soku.

 

 

 

W Kawiarence Irenka każdego dnia wyciskany jest świeży sok z wysokiej jakości owoców i warzyw, który zapewni tobie i twojej rodzinie bogate walory smakowe i liczne korzyści zdrowotne.

Oto kilka kluczowych korzyści zdrowotnych, które płyną z picia świeżo wyciśniętego soku!

Więcej błonnika

Świeże soki są wypełnione rozpuszczalnym błonnikiem, rodzajem błonnika, który wspiera dobry rozwój bakterii i zdrowie trawienne. Wykazano, że reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i spowalnia transport żywności przez przewód pokarmowy. Rozpuszczalny błonnik można również znaleźć w niektórych płatkach owsianych, orzechach i fasoli, ale sok owocowo-warzywny to świetna i pożywna opcja na uzyskanie dziennej dawki błonnika. Zarówno w soku jabłkowym, jak i pomarańczowym, można znaleźć prawie trzy gramy zdrowego rozpuszczalnego błonnika!

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze  występują naturalnie w żywności pochodzenia roślinnego i pomagają zapobiegać lub zatrzymywać uszkodzenia komórek spowodowane przez utleniacze. Świeżo wyciskane soki to świetny sposób na ich spożywanie, a soki z owoców i warzyw o najwyższym stężeniu przeciwutleniaczy, zapewniają najlepszą ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez niestabilne cząsteczki naturalnie występujące w organizmie. Najlepsze soki przeciwutleniające zawierają 100% naturalnych owoców lub warzyw. Pamiętaj, że ciemniejsze owoce i warzywa zwykle zawierają więcej przeciwutleniaczy.

Uwodnienie

Świeżo wyciskane soki dostarczą twojemu organizmowi duże ilości wody. Ta woda pomaga organizmowi przetwarzać węglowodany pochodzące z naturalnych cukrów zawartych w soku, a także witaminy, minerały i enzymy pochodzące z całego źródła pokarmu. Utrzymanie nawodnienia organizmu pomaga w wytwarzaniu energii, aktywnym metabolizmie oraz utrzymaniu zdrowia i elastyczności skóry.

Naturalny cukier i brak konserwantów

Świeżo wyciśnięty sok dostarcza organizmowi więcej witamin, minerałów i innych składników odżywczych niż większość opcji w puszkach lub butelkach. Wiele paczkowanych soków jest naszpikowanych konserwantami, które odbierają wartość odżywczą soku, który pijesz. Świeżo wyciśnięty sok jest wypełniony naturalnymi cukrami, które pomagają twojemu ciału wytwarzać energię. Ten naturalny cukier zawarty w owocach, zwany fruktozą, pomaga znormalizować poziom cukru we krwi i zapobiega odczuwaniu głodu wkrótce po jedzeniu. Dodane cukry, takie jak te znajdujące się w przetworzonych sokach, zapewniają niewielką lub zerową wartość odżywczą i są pustymi kaloriami, które mogą prowadzić do przyrostu masy ciała.

Jedz smacznie i zdrowo - zapraszamy do Kawiarenki Irenka, która mieści się przy ul. Kościuszki 16 w Ciechocinku.

WWW: www.kawiarenkairenka.pl

FB: https://web.facebook.com/kawiarenka.irenka/?ref=br_rs

Przepis na zdrowy koktajl, który poprawia wzrok:

Składniki:

5 małych marchewek

2 pomarańcze

2 średnie jabłka

1/4 szklanki natki pietruszki

Odrobina kurkumy

Odrobina imbiru

Instrukcja:

Warzywa i owoce umyj i pokrój na kawałki. Dodawaj produkty do sokowirówki pojedynczo. Sok podawaj po schłodzeniu. Wstrząśnij lub dobrze wymieszaj przed wypiciem.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł