Wysokie spożycie sodu tylko nieznacznie przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych
Według Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, wysokie spożycie sodu tylko nieznacznie przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych lub zwiększonego ryzyka śmierci.
„Nasze wyniki dotyczące soli [chlorku sodu] są w pełni zgodne z większością dużych badań analizujących związek między spożyciem sodu a chorobą sercowo-naczyniową lub umieralnością i nie potwierdzają powszechnego negatywnego poglądu, że nawet niewielka ilość soli jest szkodliwa” - powiedział profesor Salim Yusuf z McMaster University (Kanada).
Według niego, tylko nadmierne spożycie soli (więcej niż sześć gramów dziennie) ma negatywny wpływ.
W sierpniu naukowcy z Isfahan Cardiology Research Institute (Iran) wykazali, że regularne spożywanie niesolonych orzechów wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia.