Cukrzyca typu 2: włącz to warzywo do swojej diety, aby obniżyć poziom cukru we krwi
Ponieważ cukrzyca jest chorobą trudną i kosztowną w leczeniu, dieta stanowi kluczowy aspekt jej ogólnego leczenia, co może obejmować samą dietę, dietę z doustnymi lekami hipoglikemicznymi lub dietę z insuliną.
Dynia butelkowata, która zawiera 92 procent wody i osiem procent błonnika, jest uważana za jedno z najzdrowszych warzyw do walki z cukrzycą. Ponieważ ma znikomą ilość glukozy i związków związanych z cukrem, jest uważana za idealny pokarm dla diabetyków. Włączenie jej do codziennej diety pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z CSIR-Indian Institute of Chemical Technology (IICT) w latach 2012-13 stwierdzono, że soki z 13 powszechnie dostępnych warzyw hamują aktywność enzymu związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 i otyłości. Stwierdzono, że dynia butelkowata pomogła obniżyć lub zahamować aktywność enzymu - fosfatazy białkowo-tyrozynowej 1 beta, która odgrywa rolę w zwiększaniu oporności na insulinę i zmniejszaniu wrażliwości na insulinę.