NO ADDED SUGAR – NOWA LINIA SŁODYCZY BEZ DODATKU CUKRU OD SUPER KRÓWKI!
Polski producent, firma Me Gusto Sp. z o.o (znana ze słodyczy pod marką Super Krówka i Super Fudgio) wprowadza na rynek nowość w postaci ekologicznych i bezglutenowych słodyczy bez dodatku cukru o nazwie NO ADDED SUGAR.
Receptury oparte są na słodziku z certyfikacją ekologiczną: erytrolu, który jest naturalnym słodzikiem, charakteryzującym się mniejszą kalorycznością i mniejszą słodyczą od cukru. ERYTRYTOL – OPIS Erytrytol jako jedyny słodzik został zatwierdzony do stosowania w żywności ekologicznej w UE (istnieje również ekologiczny ksylitol ale nie może być składnikiem żywności ekologicznej a jedynie samodzielnym słodzikiem )
Słodzik ten nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi przez co są często stosowany jest w składach produktów dla diabetyków. Nie powoduje również próchnicy zębów (nie ulega utlenieniu przez bakterie powodujące próchnicę). Erytrytol jest wyjątkiem, w przeciwieństwie do innych słodzików jest wchłaniany głównie w jelicie cienkim, a jedynie 10% przedostaje się dalej do okrężnicy.
Dlatego zazwyczaj nie powoduje dolegliwości (efekt przeczyszczający) a dawka przy której mogą wystąpić jest około dwa razy wyższa wynosząca co najmniej 50g. Pozostałe 90% spożytego erytrytolu jest wydalane w niezmienionej postaci razem z moczem (ponieważ organizm ludzki nie posiada enzymów które mogłyby rozłożyć erytrytol). Dla tego kaloryczność tego słodzika jest wyjątkowo niska i wynosi jedynie 0.3kcal/g (cukier ma 4kcal/g, ksylitol ma 2,4kcal/g). PRODUKTY SUPER FUDGIO W skład linii wchodzą produkty bez mleka, ale i bez glutenu.
To ukłon zarówno w stronę wegan, jak i osób z nietolerancjami pokarmowymi, a także tych, którzy z różnych powodów nie spożywają lub ograniczają produkty z zawartością białego cukru. Słodycze NO ADDED SUGAR nie mają w swoim składzie utwardzonych tłuszczy roślinnych i oleju palmowego. Bazują na naturalnie pozyskiwanych, nieprzetwarzanych chemicznie tłuszczach roślinnych, nie zawierają także sztucznych aromatów i utwardzaczy.