Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Ferie w domu. Jak kreatywnie spędzić czas w kuchni z dzieckiem?

Ferie zimowe głównie kojarzą się nam z szaleństwem na śniegu. Niestety, zima w tym roku nie rozpieszcza. Co więc robić z dzieckiem, gdy za oknem nie ma śladu po białym puchu? Jest na to sposób! Oprócz planszówek i czytania książek możecie wspólnie urzędować w kuchni i zorganizować kreatywne gotowanie. Jakie przekąski przygotować? Przedstawiamy nasze przepisy na wymyślne dania dla najmłodszych.

Zabawa w kucharza

Podczas ferii bez śniegu kuszącą dzieci alternatywą jest wielogodzinne siedzenie przed komputerem. Warto jednak pomyśleć o zorganizowaniu najmłodszym czasu tak, by ci choć na chwilę odcięli się od świata technologii. Doskonałym miejscem do zabawy i eksperymentów jest kuchnia, w której można błyskawicznie wyczarować prawdziwe rarytasy, zachęcające wyglądem i cieszące podniebienie, np. potworki z Polankami, minio-kanapki czy mięsne jeżyki. Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.

  1. Potworki z Polankami

Składniki:

  • Parówki Polanki JBB
  • Ciasto francuskie
  • Mini kulki mozzarelli
  • Czarne oliwki
  • Czerwone pesto

Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wykrój trójkąty, a parówki Polanki przekrój na pół. Pesto rozsmaruj na trójkątach, na to daj pół parówki i zawiń. Piecz w 180°C przez ok. 20 minut. Mini kuleczki mozzarelli nabij na wykałaczki, a oczy zrób z kawałeczków czarnych oliwek.

  1. Minio-kanapki

Składniki:

  • Filet wędzony z indyka JBB
  • Chleb tostowy
  • Serek śmietankowy do smarowania
  • Serek śmietankowy w plasterkach
  • Ser żółty
  • Oliwki

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj po 2 plasterki fileta wędzonego z indyka JBB i żółtego sera oraz 2 kromki chleba tostowego. Z produktów wykrój kółka za pomocą foremki lub szklanki. Kromki chleba posmaruj serkiem śmietankowym do smarowania. Zrób kanapkę warstwową: chleb tostowy posmarowany serkiem śmietankowym, filet wędzony z indyka JBB, żółty ser i jeszcze raz powtórz to samo. Buźkę i oczy zrób
z serka śmietankowego w plasterkach i z oliwki.

 

  1. Ślimaczki z parówek

Składniki:

  • Parówki polanki JBB
  • Pomidorki koktajlowe
  • Garść rukoli
  • Słone paluszki
  • Ser mozzarella
  • Oliwki

 

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj parówki, a następnie przekrój je na pół. Z jednej części zetnij spód, od połowy w stronę ogona, formując ciało ślimaka. Z drugiej części parówki odetnij grubszy plasterek na środek muszli, pozostałą część natnij praktycznie do końca, nie przecinając jednak spodu. Na ciało ślimaka nałóż krążek, na to ponacinaną część jako muszlę. Z sera i oliwek wytnij oczy, a rogi z paluszków. Na talerzu ułóż rukolę, pokrojone pomidorki, a na koniec ślimaczki. Podaj z kromką chleba posmarowaną masłem.

 

 

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sp_klanad.jpg
Wyszukaj artykuł