Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Aktualności

Probiotyki chronią układ pokarmowy dzieci

Probiotyki naturalnePodawanie niemowlętom probiotyków w pierwszych trzech miesiącach życia zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych i znacząco obniża koszty opieki pediatrycznej - wynika z badań włoskich naukowców.

Więcej…

 

v

v

 

"Odsypianie" w weekendy nie przynosi korzyści dla zdrowia

Naukowcy z University of Colorado w Boulder odkryli, że spanie w weekendy nie jest w stanie zrekompensować straconych godzin nocnego odpoczynku w dni powszednie. Wręcz przeciwnie, zwyczaj spania pod koniec tygodnia może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Dlaczego właściwie tak się dzieje?

Więcej…

 

Fast foody zatykają tętnice

Zdaniem kanadyjskich naukowców jedzenie tzw. „śmieciowego jedzenia” tj. hamburgerów, chipsów, słodyczy powoduje znaczące zwężenie tętnic, co w konsekwencji doprowadzić może do miażdżycy, a nawet zawału mięśnia sercowego.

Więcej…

 

Jedzeniowe mity - cukier, mleko, detox

Kolejna porcja modnych dziś pomysłów na odżywianie. Przed decyzją na diametralną zmianę na swoim talerzu czy w kubku warto się dokształcić: poszukać różnych źródeł informacji i zapoznać z opiniami ekspertów. Zmiany mogą wnieść wiele dobrego, ale są i takie, które co nieco wynoszą.


Więcej…

 

Białe wino może zwiększać ryzyko raka skóry


Częste picie białego wina może zwiększać ryzyko rozwoju czerniaka - wynika z badań opublikowanych na łamach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Więcej…

 

Polskie „superfoods”, czyli dlaczego warto sięgać po rodzime warzywa i owoce

„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze..

Więcej…

 

Pomidorowy weekend – przepisy


Pomidory to smak lata. Teraz, gdy trudno w dostępnych warzywach odnaleźć ich prawdziwy aromat, korzystajmy z ich przetworów, również bogatych w cenne składniki. Dostępne w sklepach produkty mają jeszcze jedną zaletę – bardzo łatwo z nich skorzystać, a potrawy można przygotować szybciej. Poniżej przepisy godne wypróbowania, aby zarówno sobota jak i niedziela miały

Więcej…

 

Amerykanie odżywiają się coraz zdrowiej

Według raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, dorośli Amerykanie odżywiają się coraz lepiej i częściej niż w poprzednich latach korzystają z porad dotyczących zdrowego stylu życia. Spożywają mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu oraz więcej błonnika. Zmiana w ich postawie ma związek z prowadzonymi od 2009 roku działaniami, których celem jest poprawa nawyków żywieniowych oraz poszerzenie dostępu do wiedzy na ten temat.

Więcej…

 
Więcej artykułów…
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł