Zdrowy – „chudy” senior
Powołując się na badania muszę wspomnieć, że niektórzy uważają, że w seniorskich latach nie warto się odchudzać ze względu na duże ryzyko zaburzeń prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie ulega wątpliwości, że podczas odchudzania senior nie traci tylko tkanki tłuszczowej, ale zmniejsza się również jego tkanka mięśniowa, a to z kolei, jeżeli jest stosowane bez jakiejkolwiek wiedzy może być niebezpieczne dla zdrowia. Okazuję się jednak, że istnieje kilka specjalnie dobranych diet czy aktywności fizycznych, które w bezpieczny sposób mogą pomóc w tej kwestii.
Odchudzanie osób starszych nie należy do najprostszych zadań. Jak powszechnie wiadomo przemiana materii wraz z wiekiem staje się coraz bardziej spowolniona i ustalenie odpowiedniej diety lub cyklu ćwiczeń, które pozwolą „zlecieć” z wagi jest dość trudne – ale nie niemożliwe. Dieta seniora powinna być lekkostrawna, tak aby nie występowały żadne dolegliwości, jeżeli chodzi o układ pokarmowy.
Kluczem do utraty wagi w wieku senioralnym jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta. Wraz z wiekiem spada aktywność fizyczna i nasza dieta powinna automatycznie zmniejszyć się o około 300 kalorii. Zaleca się, aby dieta osoby po 60 r.ż., która chce się odchudzić powinna składać się z 5 posiłków dziennie – dania o małej objętości – lepiej jeść mało a często niż rzadziej a do syta. Dieta seniora powinna być bogata w produkty, które zawierają pełnowartościowe białka, czyli chociażby ryby morskie czy drób. Nie można pominąć również błonnika, który znajduje się w produktach pełnoziarnistych jak chociażby brązowy ryż czy kasza jęczmienna.
Zgodnie z zaleceniami kobiety w wieku około senioralnym powinny spożywać dziennie:
- 7 porcji owoców i warzyw, 4 porcje produktów zbożowych, ziemniaków czy makaronów, 5 porcji produktów mlecznych oraz 2 porcje mięsa lub innych jego substytutów (jajka czy tofu).
Jeżeli natomiast chodzi o mężczyzn – tutaj gołym okiem widać pewne różnice w zalecanych dawkach posiłków:
- 7 porcji owoców i warzyw, 4 porcje produktów zbożowych, ziemniaków, 5 porcji produktów mlecznych oraz 3 porcje mięsa lub jego substytutów.
Przy komponowaniu diety należy pamięta, żeby wzbogacić ją w dużą ilość płynów – które pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ograniczyć ilość soli oraz ostrych przypraw. Wyeliminować należałoby również słodycze oraz alkohol. Na stole seniora powinny królować świeże produkty, a powinno się unikać produktów wysoko przetworzonych.
W obu tych przypadkach powinno się znacznie ograniczyć dania smażone oraz wzdymające (groch, fasola), a wzbogacić swoje menu w produkty zawierające polifenole – zmniejszają one ryzyko rozwoju chorób krążenia i nowotworów. Do takich produktów możemy zaliczyć chociażby zieloną herbatę, czerwoną paprykę, czarną porzeczkę, natkę pietruszki, a także brokuł.
Dietę można wspomóc poprzez wykonywanie odpowiednich ćwiczeń. Ruch jest podstawą zdrowego stylu życia. Najlepsze aktywności fizyczne dla seniorów to zwyczajny spacer, jazda rowerem, nordic walking czy chociażby pływanie. Ćwicz codziennie przynajmniej 30 minut.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to podstawy odchudzania w każdym wieku, osoby starsze muszą tylko pamiętać, aby dostosować je do swoich możliwości i potrzeb.
Mateusz Kołowrocki