Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Święta u cukrzyka

Wielkimi krokami zbliżają się Święta a wraz z nimi przygotowywanie świątecznych potraw. Dużo słodkości, sałatki z majonezem i tłuste mięsa będą gościć na naszych stołach. A jak w tym wszystkim ma się odnaleźć cukrzyk wraz ze swoją rygorystyczną dietą? Niemal każdą potrawę można przygotować w odpowiedni dla diabetyka sposób. Mięsa i ryby powinny być gotowane w wodzie lub na parze, a warzywa najlepsze są w surowej postaci. Unikanie soli i doprawianie potraw ziołami i przyprawami korzennymi pozwolą odkryć nowe, wyrafinowane smaki. Potrawy polecane cukrzykom w ten wyjątkowy wieczór to m.in. chude i półtłuste ryby, chudy nabiał, niskotłuszczowe wędliny, barszcz, zupy warzywne, kasze, makarony, pierogi z serem.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł