Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

CO KAŻDY POLAK O WITAMINIE A+E WIEDZIEĆ POWINIEN

Witamina A ( retinol, beta-karoten, prowitamina A)  i witamina E są rozpuszczalne w tłuszczach. Uważane powszechnie za eliksir zdrowia i młodości - najbardziej skuteczny biologiczny wymiatacz wolnych rodników i uznanie to jest w pełni uzasadnione.

A co tak naprawdę zawdzięczamy witaminom A i E?




Czy zdajemy sobie sprawę jak ważne są dla nas?

Obie witaminy występują powszechnie w pożywieniu, więc jeżeli nie chcemy przyjmować ich w postaci tabletek w naszej diecie nie może zabraknąć olejów roślinnych ( sojowych, kukurydzianych, słonecznikowych), marchewek, brokułów, ziemniaków, mięsa, ryb, produktów mlecznych, orzechów i migdałów oraz jajek, ponad to sera, brukselek zielonych warzyw oraz owoców. Ciężko jest doprowadzić do niedoboru obu witamin. Ewentualne skutki niedoboru witaminy przedstawiamy poniżej:


Przedawkowanie i rekomendacje

Przedawkowanie obu witamin jest dość trudne i rzadko spotykane, a najczęstsze objawy pochodzą ze strony układu pokarmowego jak nudności, biegunki, bóle brzucha lub bóle głowy i zmęczenie. W przypadku spożywania dużych ilości witaminy A możemy doprowadzić do zażółcenia skóry i uszkodzeń wątroby i śledziony. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E to od 8 do 13 miligramów na dobę. Jeżeli chodzi o witaminę A to 1-2, 5 miligrama na dobę.

Zażywanie witaminy E jest ważne dla kobiet przyjmujących doustną antykoncepcję oraz u osób starszych, u których witamina E wspomaga zmniejszoną aktywność układu odpornościowego. Witamina A jest polecana głownie osobom, które mają problemy ze wzrokiem. Połączenie witaminy E z preparatami cynku podnoszą seksualność kobiet i mężczyzn oraz hamuje wzrost komórek raka prostaty.

Nie powinniśmy przyjmować witaminy E wraz z preparatami żelaza, gdyż osłabimy działanie witaminy, a także z preparatami zmniejszającymi krzepliwość krwi ( Warfaryna, Acenokumarol, aspiryna) gdyż może dojść do niebezpiecznych powikłań krwotocznych. Pamiętajmy, że witaminę E przyjmujemy o tej samej porze pół godziny przed posiłkiem, ale nie na czczo wraz z witaminą A, B, C oraz selenem czy fosforem. Takie połączenia dają nam największą gwarancję skuteczności działania. Do naszego codziennego menu używajmy olei tłoczonych na zimno, które zawierają więcej witamin niż te tworzone przemysłowo oraz nieprzetworzonych warzyw, gdyż mają one nawet o 50% więcej ilości witamin niż mrożonki. 

Patrycja Jenny, magister farmacji

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg
Wyszukaj artykuł