Objadanie się a choroba Alzheimera
Zdaniem amerykańskich naukowców spożywanie w dużych ilościach wysokokalorycznych potraw może wspomagać zachorowanie na chorobę Alzheimera. Jak się okazuje istnieje związek między spożyciem obfitego wysokokalorycznego posiłku a utratą pamięci związaną z podeszłym wiekiem. Jednakże podkreślić należy, iż badania te są dopiero w początkowym stadium i wymagają weryfikacji. Badania prowadzone były na grupie ponad tysiąca osób w wieku 70-89 lat. Zauważyć trzeba, iż żadna z nich nie chorowała na demencję, ale u ponad 160 dało się zaobserwować zaburzenia zdolności poznawczej, czyli czynnika często poprzedzające chorobę Alzheimera. Uczestników badań pogrupowano na trzy grupy w zależności od ilości kalorii spożywanych dziennie: grupę niskokaloryczną, średniokaloryczną oraz wysokokaloryczną. Okazało się, że najwięcej przypadków zaburzenia zdolności poznawczej wystąpiło w trzeciej grupie. Mimo, iż badania stawiają dopiero szereg hipotez pomiędzy jedzeniem a chorobą Alzheimera to okazują się niezwykle przydatne, ponieważ uwypuklają związek między zdrowym odżywianiem a zachowaniem pamięci w późnym wieku.