Słodkie maluchy
Najnowsze badania pokazują, że blisko 90% dzieci w wieku od roku do trzech lat je za dużo soli, a 80% spożywa zbyt duże ilości cukru. Poza tym dieta najmłodszych jest uboga w wapń i witaminę D. Eksperci podkreślają, iż dzieci bardzo wcześnie uczą się nawyków żywieniowych rodziców. Z badania wynika także, że jedynie 45,5% dzieci w wieku od roku do trzech lat ma prawidłowy indeks BMI. U 12,5% dzieci stwierdzono niedobór, a u 14,5% -znaczny niedobór masy ciała. Nadwagę i otyłość ma odpowiednio 14,5% i 13% dzieci. Podkreślono, że masa ciała dziecka jest odzwierciedleniem niezbilansowanej diety. Zdaniem specjalistów rodzice powinni zwracać większą uwagę, czy dieta ich dzieci jest urozmaicona, czy jest lekkostrawna, bogata w warzywa, produkty zbożowe, mleczne, owoce. Przypominają, że najlepsze są produkty naturalne, mało przetworzone lub specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla małych dzieci. W nich zawartość cukru i soli jest redukowana.