Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Alternatywa dla surówki

Warzywa są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów to tylko niektóre ich zalety. Jednak jak się okazuje surówki nie są wskazane dla osób z problemami trawiennymi, ponieważ mogą drażnić ściany żołądka i dwunastnicy. Istnieje jednak dla nich alternatywa. Gotowanie na parze to pierwsza możliwość. Przygotowane w ten sposób warzywa są smaczne, pachnące, nie tracą koloru, witamin i minerałów. Można je także upiec w rękawie – efekt jest taki sam jak podczas gotowania na parze. Zalecane jest również smażenie na oliwie. Jednak tu musimy pamiętać, że aby utrzymać wszystkie dobroczynne składniki należy trzymać warzywa na patelni maksymalnie 10 minut. Ostatnia propozycja to gotowanie w wodzie. Niestety w wodzie rozpuszcza się część witamin, zwłaszcza C i z grupy B.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sp_klanad.jpg
Wyszukaj artykuł