Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Czy popcorn może być zdrowy?


Amerykańscy naukowcy przekonują, że popcorn jest lepszym antyutleniaczem niż owoce. Co to oznacza?

Antyutleniacze  znacznie zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie, co zapobiega procesom starzenia się. Okazuje się, że popcorn zawiera tylko 4% wody, a owoce mają jej nawet 90%. Jednak zmartwić nas może fakt, iż najwięcej antyutleniaczy i błonnika pokarmowego znajdziemy w tej części prażonej kukurydzy, którą najczęściej usuwamy, czyli w skorupce.

Zdaniem naukowców, jedna porcja średniej wielkości popcornu pokrywa dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na ziarna. Zatem prażona kukurydza może być dla nas świetną przekąską. Jednak należy pamiętać przy tym, żeby spożywać ją bez żadnych dodatków typu: sól, masło, cukier.

Przede wszystkim jednak nie zapominajmy, że nie możemy rezygnować z owoców i warzyw, które, mimo, iż zawierają mniej antyutleniaczy od popcornu, są źródłem witamin i innych elementów potrzebnych naszemu organizmowi.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł