Jedzenie fast-foodów i słodyczy zwiększa ryzyko zachorowania na depresję
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez hiszpańskich naukowców, jedzenie fast-foodów i słodyczy zwiększa ryzyko zachorowania na depresję.
Sześcioletnie badania wykazały, że u osób, które spożywały hamburgery, frytki lub pizze ryzyko zachorowania jest 36% wyższe niż u tych, którzy nie jedli fast-foodów. Natomiast amatorzy ciast, babeczek i pączków mieli o 38% wyższe ryzyko zachorowania na depresję w porównaniu do osób, które spożywały słodkości w małych ilościach.
Udało się również scharakteryzować grupę wielbicieli tych dwóch rodzajów żywności. Mianowicie, były to osoby samotne, palące papierosy, z reguły zapracowane, unikające aktywności fizycznej i mające niezdrową dietę. Zaprezentowane wyniki badan świadczą o tym, że niewłaściwie zbilansowane posiłki mogą doprowadzić nie tylko do otyłości, problemów z sercem i cukrzycą, ale również zwiększają ryzyko wystąpienia depresji.