Co jedzą dzieci?
Naukowcy Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej zbadali nawyki żywieniowe polskich dzieci. Łącznie przebadano 2 tys. 764 osób w wieku 10-17 lat. Wyniki pokazują, że polskie dzieci w porównaniu do swoich rówieśników z całej Europy maja najłatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności, co w konsekwencji prowadzi do nadwagi i otyłości. Ponadto dzieci deklarują, iż każdego dnia wypijają około dwóch szklanek słodzonych napojów, a na ich talerzach rzadko goszczą warzywa i owoce, za to coraz częściej słodkie i słone przekąski. Z przedstawionych badań wynika również, że polskie dzieci nie jedzą śniadań – ponad 20% zadeklarowało, że je śniadania od jednego do trzech razy w tygodniu. Zdaniem specjalistów w dużej mierze na sposób odżywania się dzieci mają wpływ ich rodzice. Konieczna jest zatem właściwa edukacja i pokazywanie dzieciom na własnym przykładzie, jak powinna wyglądać zdrowa dieta i jakie wynikają z niej korzyści.