Dlaczego warto jeść kiełki?
Kiełki to ziarna zbóż, które rozpoczęły okres wegetacji. Od lat znane są ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. W trakcie kiełkowania ziaren uwalniają się bowiem enzymy, które powodują wytwarzanie dużej ilości witamin.
Przedstawiamy najlepsze właściwości kiełków.
- Kiełki rzeżuchy – zawarte w nich witaminy C, A, B1, B3, B9, D i K, sole mineralne i olejki eteryczne pobudzają przemianę materii i wydzielanie soku żołądkowego.
- Kiełki słonecznika – kompleksowy zestaw witamin B poprawia przemianę materii i stan skóry. Wzmacnia nasze kości i system odpornościowy.
- Kiełki pszenicy – to bogactwo witamin A, B, C i E, ale także fosforu, żelaza, miedzi, fluoru i cynku. Dbają o kondycję naszej skóry i zalecane są podczas kuracji oczyszczających.
- Kiełki soi – zawierają witaminy A, B, C i K oraz wiele cennych mikroelementów. Dobrze wpływają na pracę układu nerwowego i hormonalnego, a także przeciwdziałają nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom.