Oliwa i jej zdrowotne właściwości
Oliwa z oliwek od lat znana jest ze swoich walorów smakowych. Kochają ją Hiszpanie, Grecy i Włosi. Dodajemy ją do sałatek, smażonych mięs, makaronu i ryżu. Jak się jednak okazuje ma szereg dobroczynnych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest bogactwem związków mineralnych takich jak fosfor, potas i żelazo oraz witamin z grupy B, C i E. Dzięki tym składnikom spowalnia rozwój miażdżycy i podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Spożywanie oliwy z oliwek ma również wpływ na kondycje naszego serca i przeciwdziała zachorowaniu na cukrzycę. Wszystko dzięki zawartym w niej jednonasyconych kwasów tłuszczowych. W oliwie z oliwek zawarte są również duże ilości witaminy D, która wspomaga przyswajanie wapna i fosforu, czyli wspomaga wzmacnianie kości. Natomiast magnez wspomaga przemianę materii.