Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Dieta maturzysty

Maj to miesiąc wytężonej pracy dla wszystkich maturzystów i studentów. W tym okresie odpowiednio zbilansowaną dietę zastępuje się często hektolitrami kawy, herbaty i napojów energetyzujących. Zamiast przypływu energii jesteśmy bardziej zmęczeni i ociężali. Również niedobór witaminy z grupy B może powodować nerwowość i kłopoty ze snem, a brak witaminy C w organizmie osłabia układ odpornościowy. Żeby nauka była efektywna młodzi ludzie powinni wzbogacić swoją codzienną dietę o owoce, w tym zwłaszcza cytrusy. Najlepsze między posiłkami będą otręby pszenne, warzywa strączkowe, które możemy traktować jako przekąski. Kwasy omega 3, zawarte m. in. w rybach czy orzechach włoskich redukują skutki zmęczenia i wspomagają pracę mózgu.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł