Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Zdrowa alternatywa dla czekolady


Kiedy dopadnie nas głód zwykle sięgamy po szybką przekąskę. Baton, czekolada, cukierek to tylko chwilowo zaspokoją nasze zapotrzebowanie na coś energetycznego. Warto sięgnąć po coś smaczniejszego i bogatszego w wartości odżywcze.

Suszone przekąski – morele, daktyle, śliwki, figi są bogate w witaminy z grupy B, cynk oraz błonnik;

  • Orzechyzawierają duże ilości kwasów omega3 i omega6, obniżają tzw. Zły cholesterol, poprawiają koncentrację i pamięć;
  • Warzywa witaminy: C, B1, B2, A, E i K to tylko niektóre z ich drogocennych składników. Poza tym zawierają pektyny, substancje aromatyczne, składniki mineralne, cukry łatwo przyswajalne oraz błonnik pokarmowy;
  • Owoce sezonowezawierają witaminę C, mikroelementy oraz błonnik. Trzeba jednak uważać na zawarte w nich cukry proste, dlatego powinniśmy jeść je z umiarem.
 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł