Zdrowa alternatywa dla czekolady
Kiedy dopadnie nas głód zwykle sięgamy po szybką przekąskę. Baton, czekolada, cukierek to tylko chwilowo zaspokoją nasze zapotrzebowanie na coś energetycznego. Warto sięgnąć po coś smaczniejszego i bogatszego w wartości odżywcze.
Suszone przekąski – morele, daktyle, śliwki, figi są bogate w witaminy z grupy B, cynk oraz błonnik;
- Orzechy – zawierają duże ilości kwasów omega3 i omega6, obniżają tzw. Zły cholesterol, poprawiają koncentrację i pamięć;
- Warzywa – witaminy: C, B1, B2, A, E i K to tylko niektóre z ich drogocennych składników. Poza tym zawierają pektyny, substancje aromatyczne, składniki mineralne, cukry łatwo przyswajalne oraz błonnik pokarmowy;
- Owoce sezonowe – zawierają witaminę C, mikroelementy oraz błonnik. Trzeba jednak uważać na zawarte w nich cukry proste, dlatego powinniśmy jeść je z umiarem.