Obierać czy nie?
Jedni namawiają do obierania owoców i warzyw, drudzy twierdzą, że to właśnie tuż pod skórką znajduję się najwięcej drogocennych witamin i składników mineralnych. Jak zawsze w takich przypadkach, tak i teraz, prawda leży pośrodku, bowiem owoce i warzywa możemy podzielić na dwie grupy. Ze skórką najlepiej jeść jabłka (ze względu na bogactwo witamin: C, A, B1, B2, PP i B3), gruszki, brzoskwinie, morele, winogrona (ich skórka zawiera resweratrol - substancję zmniejszającą ryzyko chorób krążenia, raka jelita i prostaty). Warzywa, które można jeść ze skórką to: seler, burak, cukinia (zawiera luteinę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka). Natomiast skórkę należy usuwać z melona, avocado, kiwi. Przy obieraniu grejpfruta, mandarynki czy pomarańczy nie usuwajmy białych błonek, które zawierają duże ilości błonnika.