Bim bom! Serce jak dzwon!
Serce wykształca się bardzo wcześnie, można je dostrzec już na zdjęciach 20-dniowego płodu. Od tej pory pracuje bez przerwy. Jak o nie dbać, aby biło jak najdłużej?
Do najpowszechniejszych czynników zwiększających ryzyko chorób serca należą:
- płeć
- wiek
- czynniki genetyczne
- mała aktywność fizyczna
- nieodpowiednia dieta
- spożywanie nadmiernej ilości soli
- stres
- nadwaga
- cukrzyca
- nadciśnienie tętnicze
- palenie papierosów
- spożywanie nadmiernej ilości alkoholu
Wiek, płeć i czynniki genetyczne to tzw. czynniki niemodyfikowalne, gdyż nie mamy wpływu. Na ryzyko rozwinięcia się choroby serca częściej narażeni są mężczyźni powyżej 55 roku życia, kobiety po 65 roku życia i starsze. Ryzyko wzrasta także, kiedy w rodzinie zdarzyły się przypadki chorób układu krążenia wśród najbliższych (u ojca, brata, matki lub siostry).
Wiele czynników jesteśmy jednak w stanie sami niwelować, stosując się do zasad zdrowego odżywiania oraz prowadząc względnie racjonalny tryb życia.
Naukowcy z Uniwersytetu Harwarda opracowali nową piramidę żywienia, u podstawy której na I poziomie znalazła się codzienna aktywność fizyczna, która chroni przed chorobami serca, cukrzycą, wadami postawy i wieloma innymi. Stan zdrowia człowieka nawet w 50 proc. zależy od trybu życia, jaki prowadzi. Systematyczny, umiarkowany wysiłek fizyczny zwiększa przepływ krwi przez tętnice, zapobiega otyłości, zwiększa odporność na stres i infekcje.
Struktura piramidy informuje o tym, ile różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Na poziomie II znajdują się produkty z pełnego ziarna (m.in. pieczywo razowe, ciemny ryż, płatki owsiane, oliwa z oliwek, tłuszcze pochodzenia roślinnego), na III warzywa i owoce. Na samej górze znajdują się słodycze, masło, czerwone mięso – produkty, których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. Cukry proste lepiej zastąpić owocami i warzywami, oraz ograniczyć spożywanie alkoholu, który dostarcza “pustych kalorii”.
Racjonalna dieta i aktywny wysiłek fizyczny chociaż przez kilka minut każdego dania, pozwoli nam cieszyć się zdrowiem przez wiele lat.
Ważne także, by wykonywać cyklicznie podstawowe badania krwi, dzięki którym bardzo szybko można wykryć wiele groźnych dla serca chorób, np. cukrzycę. Badanie polega na oznaczeniu poziomu cukru we krwi (norma od 3,3 do 5,6 mmol/l) na czczo oraz po 2 godzinach po wypiciu szklanki wody z 75 g glukozy. Należy również pilnować poziomu „dobrego” i „złego” cholesterolu. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak kiedy zbyt duża jego ilość odłoży się w tętnicach, może utrudniać przepływ krwi. Podwyższony poziom cholesterolu, podobnie jak podwyższone ciśnienie „nie boli”, co za tym idzie, nie muszą dawać żadnych objawów fizycznych. Badania te powinny wykonywać osoby z nadwagą – one w największym stopniu narażone są na ryzyko wystąpienia chorób serca i nie tylko. Przede wszystkim zaś należy zerwać z nałogami, pośpiechem i stresującym trybem życia. Lampka czerwonego wina do obiadu usprawni pracę serca i może zmniejszyć ryzyko zawału o połowę, jednak należy pamiętać, że przy różnego rodzaju dolegliwościach, nie każdy może sobie pozwolić na picie alkoholu.
Odstawienie dymka dla palacza może być największym wyrzeczeniem z podanej wcześniej listy zagrożeń. Trzeba do tego wielkiej siły woli, być może pomocne okazać się znalezienie motywacji, np. finansowej – pieniądze do tej pory przeznaczane na papierosy, zbieraj na realizację swoich marzeń lub małych przyjemności. Nie poddawaj się stresowi – wysypiaj się, śmiej, relaksuj razem z najbliższymi. Kilka minut dziennie szczerego śmiechu poprawia krążenie krwi, za co Twoje serce na pewno Ci podziękuje – radosnym i mocnym bim bom.
BADANIA, O KTÓRYCH NIE WOLNO ZAPOMNIEĆ:
- Oznaczenie poziomu cholesterolu całkowitego i z podziałem na HDL (dobry) i LDL (zły). Norma: do 190 mg/dl (całkowity), LDL – najlepiej mniej niż 100 mg/dl, HDL – najlepiej powyżej 50 mg/dl.
- Regularne mierzenie ciśnienia krwi. Optymalne to 120/80, maksymalne do 140/90 mm/Hg.
- Określenie poziomu trójglicerydów. Norma do 150 mg/dl.
- Poziom cukru we krwi. Norma: do 110 mg/dl na czczo i do 200 mg/dl po posiłku.
Paulina Jóźwiak
tak dla zdrowia
Źródła:
http://www.rp.pl
http://zdrowie.flink.pl/serce.php