Do czego może służyć skórka od banana?
Skórek od banana wcale nie musimy od razu wyrzucać do śmieci. Jak informuje czasopismo „Industrial & Engineering Chemistry Research”, jeśli je zmielimy, mogą posłużyć nam do oczyszczania wody z metali ciężkich. Zespół badaczy z Brazylii pod przewodnictwem Gustava Castro z São Paulo (Brazylia) uważa, że potencjał skórek od banana jest znacznie większy niż nam się wydaje. Po zmieleniu, mogą oczyszczać wodę z metali ciężkich. Są pod tym względem skuteczniejsze niż inne materiały. Metale ciężkie szkodliwe dla zdrowie, takie jak miedź czy ołów, zanieczyszczają ścieki z kopalń, farm i zakładów przemysłowych. Dotychczas, do oczyszczania z nich wody służyły substancje drogie i co gorsza, często toksyczne. Wcześniejsze badania również wskazywały na skuteczność tego typu „filtrów” z odpadów roślinnych (np. włókna kokosowe, łupiny orzechów ziemnych). Jednak skórki bananów okazały się lepsze. Jeszcze zanim przestaną działać, można ich użyć do oczyszczania wody nawet 11 razy. Oprócz tej funkcji, skórki te wykazują wielorakie zastosowania. Oprócz tego, że kryją wiele minerałów i pierwiastków śladowych, które chronią nasz organizm przed chorobami serca, to jeszcze ekstrakt ze skórki zapobiega depresji czy chroni siatkówkę oka przed zniszczeniem. W domu można również wykorzystywać skórki do polerowania nimi srebra i liści roślin, lub do czyszczenia butów. Nie wyrzucajmy zatem zaraz po zjedzeniu banana jego resztek, ale korzystajmy z jego różnorodnych zastosowań.