Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Nie taki ketchup straszny

Ketchup może być używany do bardzo wielu potraw. Niektórzy nie wyobrażają sobie kuchni bez tego składnika, innym kojarzy się tylko z Fast foodem. Jednak pewnie nigdy nie zastanawialiśmy się jakie ma on wartości? Otóż okazuje się, że na nasze zdrowie, ketchup ma zbawienny wpływ. Twierdzą tak między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht. Według nich kombinacja składników odżywczych w ketchupie pomidorowym ma działanie prozdrowotne i może zapobiegać powstawaniu oraz rozwojowi chorób serca. Przeprowadzone badania pokazały, że połączenie znajdującego się w pomidorach i ketchupie likopenu (przeciwutleniacza) oraz witamin C i E zwiększa właściwości ochronne w porównaniu z indywidualnym działaniem przeciwutleniaczy. Jedzenie pomidorów uważano od dawna za jeden ze sposobów na zachowanie Zdrowia i ograniczenie chorób serca. Efekt prozdrowotny przypisuje się wielu składnikom pomidorów, a szczególnie likopenowi, któremu warzywa zawdzięczają, charakterystyczny czerwony kolor. Natomiast, gdy pomidory podda się obróbce cieplnej (tak jak podczas produkcji ketchupu) przyswajalność i biologiczna aktywność likopenu rosną. - Wiadomo, że pojedyncze składniki, takie jak likopen, witamina C i E, chronią przed rozwojem choroby serca. Chcieliśmy się jednak dowiedzieć, jaki efekt ochronny będzie miało połączenie tych składników w pomidorach, a jaki w ketchupie – mówi doktor Merel Hazewindus z Uniwersytetu w Maastricht. Przeprowadzono w tym celu serię badań, podczas której badani zjadali posiłki z ketchupem oraz bez jego dodatku. U osób, które jadły ketchup efekt ochronny przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, był bardziej widoczny). Wyniki badań potwierdzają pozytywną rolę pomidorów oraz ketchupu w zapobieganiu chorobom serca.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł