Kawa po grecku wydłuża życie
Do zaskakujących wniosków doszli naukowcy z University of Athens Medical School – kawa może chronić przed chorobami serca i tym samym wydłużyć nam życie! Jednak to nie koniec. Okazuje się, że długowieczność zapewnia nie tradycyjna kawa, ale ta parzona na sposób grecki. Badania potwierdzające te informacje zostały przeprowadzone na wyspie Ikaria, której mieszkańcy należą do najdłużej żyjących Europejczyków. Naukowcy badali zależności pomiędzy nawykami żywieniowymi starszych Ikariańczyków, a kondycją ich żył, tętnic oraz serc. U 64 spośród 142 osób pijących kawę po grecku nie odnaleziono problemów z ciśnieniem ani poziomem cukry we krwi. Według badaczy to zasługa dobrej kondycji śródbłonka, który wyściela naczynia krwionośne, limfatyczne, przedsionki i komory serca. Czym różni się grecki napój od zwykłej kawy? Kawa przygotowana na sposób grecki bogata jest w polifenole oraz antyoksydanty. Poza tym, jak twierdzi kierownik badań Gerasimos Siasos, zawiera ona niewielkie ilości kofeiny. Dodaje również, że aby poznać dokładnie mechanizm tego korzystnego wpływu trzeba będzie przeprowadzić dodatkowe analizy. Kawę tą łatwo przygotować. Wystarczy do mosiężnego tygielka wlać niewielką ilość wody (tyle, ile mieści mała filiżanka) łyżeczkę drobno zmielonej kawy i ewentualnie cukier. Zagotować wodę, a następnie zdjąć z ognia, zamieszać i poczekać aż kawa odpadnie na dno. Cały proces powtórzyć jeszcze raz. Za trzecim razem gdy tylko kawa zacznie wrzeć zdejmujemy naczynie z ognia i przelewamy napój do filiżanek. Na zdrowie.