Truskawki i borówki – dobry sposób na obniżenie ryzyka zawału u kobiet
Naukowcy z USA i Wielkie Brytanii wykazali, że co najmniej trzy porcje truskawek i borówek amerykańskich tygodniowo wystarczą, aby zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet nawet o jedną trzecią. Artykuł zamieszczono na łamach pisma „Circulation”. Do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie (USA) wraz z kolegami z University of East Anglia w Norwich (Wielka Brytania). Badania przeprowadzono na grupie ponad 93 tys. kobiet w wieku 25-42 lata, które były uczestniczkami studium o nazwie Nurses' Health Study II. Przez 18 lat panie musiały co cztery lata wypełniać ankiety na temat swojej diety. Natomiast w ciągu badań doszło do 405 zawałów serca. Badacze wyliczyli, że panie, które jadły najwięcej trudkawek i borówek amerykańskich miały o 32 procent niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z tymi, które spożywały je rzadziej. Działo się tak nawet, jeśli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa. Analiza naukowców uwzględniała takie czynniki jak wiek, nadciśnienie tętnicze, występowanie zawałów w rodzinie, wskaźnik masy ciała, aktywność fizyczna, palenie papierosów i picie alkoholu. Główny autor pracy, dr Aedin Cassidy z University of East Anglia, komentuje: "Wykazaliśmy, że jedzenie większych ilości tych owoców w młodszym wieku może zredukować ryzyko zawału serca w przyszłości". Borówki amerykańskie i truskawki zostały uwzględnione w badaniach, gdyż są to owoce najczęściej spożywane w USA. Naukowcy przypominają, że owoce te zawierają duże ilości związków zaliczonych do tzw. flawonoidów, które są również obecne w czerwonych winogronach i czerwonym winie, jeżynach, bakłażanach, a także innych owocach i warzywach, zwłaszcza mających barwę od czerwonej po fioletową. Właśnie te flawonoidy mają korzystny wpływ na układ krążenia. Amerykańskie Towarzystwo Karidiologiczne namawia do tego aby właśnie te owoce włączyć do swojej diety. Jednak podkreślają, że spożywanie różnorodnych pokarmów jest najlepszym sposobem na to, by zapewnić sobie odpowiednią ilość wszystkich potrzebnych składników odżywczych.