Rabarbar - na zdrowie!
Naukowcy zapowiadają, że już niedługo ekstrakt z rabarbaru będzie skutecznym lekiem na raka. Zanim to nastąpi, warto włączyć go do swojej diety profilaktycznie.
Rabarbar można pić w postaci orzeźwiającego kompotu, albo po prostu chrupać na surowo. Jednak zdecydowanie najlepiej go upiec, na przykład w postaci placka z kruszonką. Brytyjskie badania wykazały bowiem, że wstawienie tego warzywa do nagrzanego piekarnika na 20 min znacznie zwiększa jego przeciwnowotworowe właściwości. W czasopiśmie Food Chemistry opublikowano wyniki badania przeprowadzonego przez uczonych z Sheffield Hallam University i Scottish Crop Research Institute.
Badacze liczą, że odkrycie pomoże opracować mniej toksyczne leki przeciwnowotworowe. Rabarbar jest bogatym źródłem antyoksydantów, które hamują rozwój taka. Co więcej, związki te mają moc odmładzając, gdyż niszczą wolne rodniki, które odpowiadają za pogorszenie się stanu skóry. Ten przysmak obfituje również w witaminę A, C i E, magnez, potas, sód, żelazo i wapń. Niezależnie od tego, warto jeść rabarbar profilaktycznie, bo sezon na to warzywo nie trwa zbyt długo. Dopiero się zaczął i potrwa mniej więcej do końca czerwca. Należy jednak przy tym podkreślić, że z rabarbarem nie można przesadzać. Zawiera on bowiem stosunkowo dużą ilość kwasu szczawiowego, który w pokaźnych dawkach niekorzystnie oddziałuje na nasze zdrowie, szczególnie w przypadku chorób nerek.
Osoby z takim problemem powinny stosować dietę nisko szczawianową, czyli ograniczać spożycie rabarbaru, a także szczawiu, botwiny, szpinaku, czekolady oraz kawy i herbaty.