Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Popraw swoją odporność i nie daj się GRYPIE! Domowe sposoby na wzmocnienie odporności organizmu.

Grypa to ostra choroba zakaźna wywoływana przez wirus grypy, który atakuje drogi oddechowe. Czas trwania grypy i jej przebieg zależą od właściwości patogenu, stanu fizycznego i odpowiedzi układu odpornościowego danej osoby. Na grypę możemy chorować wiele razy i choć po chorobie nabywamy odporności, to  jednak chroni nas ona przez krótki czas, ponieważ wirus grypy ciągle się zmienia i modyfikuje.

W Polsce zachorowania na grypę odnotowuje się w okresie od października do kwietnia następnego roku, przy czym szczyt zachorowań przypada między styczniem a marcem. Zarazić się nią możemy drogą kropelkową (kichanie, kaszel) oraz poprzez kontakt bezpośredni (zakrycie ust ręką przy kichaniu, czy kasłaniu powoduje przeniesienie na nią śluzu wraz z wirusem).

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności organizmu

Rozgrzej się! Pij napary, weź kąpiel, nacieraj stopy olejkiem - podnosząc temperaturę ciała, zahamowuje się namnażanie wirusów. Na rozgrzewkę dobra jest herbata z sokiem malinowym (lub z suszu), miodem i cytryną albo z imbirem, herbatki ziołowe - z lipy, czarnego bzu, owocowe (nawilżają też błonę śluzową gardła). Efekty przynosi też piętnastominutową, gorącą kąpiel z kilkoma kroplami olejku sosnowego, eukaliptusowego, czy geraniowego (działają przeciwzapalnie i odkażająco, aromatyczna para udrożnia drogi oddechowe), następnie natarcie klatki piersiowej, pleców i stóp preparatem rozgrzewającym z olejkiem terpentynowym, kamforowym, sosnowym lub jałowcowym (działają przeciwzapalnie, łagodzą kaszel i pomagają walczyć z katarem) i „wygrzanie” się pod ciepłym okryciem (bez podkręcania ogrzewania).

Nawilżaj powietrze i nie przegrzewaj organizmu - suche, przegrzane powietrze zwiększa pieczenie i ból gardła, utrudnia oddychanie przez nos i ułatwia zarazkom wniknięcie do organizmu przez podrażnione śluzówki. Należy zatem przykręcić kaloryfery (temperatura nie powinna przekraczać 20°C) i nawilżać sypialnię, np. za pomocą elektrycznego nawilżacza. Spać powinno się przy uchylonym oknie, co ułatwia chorym śluzówkom regenerację, zmniejsza dolegliwości i oczyszcza powietrze z zarazków. Wskazane jest, aby w ciągu dnia wypijać przynajmniej 2 litry wody mineralnej, herbatek owocowych i soków. Nie powinno się też palić papierosów, ani przebywać w towarzystwie palących, gdyż substancje zawarte w dymie wysuszają i podrażniają śluzówki, nasilają drapanie w gardle, a nawet mogą prowadzić do zapalenia oskrzeli. Kondycję śluzówek poprawią inhalacje z dodatkiem rumianku, olejku sosnowego, soli kuchennej lub iwonickiej, czy przykładanie do nosa chusteczki skropionej olejkiem miętowym.

Nawilżaj śluzówkę nosa - aby nie podrażniać gardła i zapobiec zaleganiu wydzieliny w zatokach, wskazane jest częste wydmuchiwanie nosa, zakraplanie solą fizjologiczną lub morską, czy też płukanie nosa wodą z solą (łyżeczka na szklankę); słoną wodę wciągamy najpierw do jednej, a potem do drugiej dziurki i porządnie wydmuchujemy. Dobre efekty przynosi także picie naparu z majeranku: łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy, odstawiamy na 15 minut, przecedzamy, dodajemy łyżeczkę miodu i pijemy małymi łykami.

Zadbaj o dietę podnoszącą odporność - tylko silny układ odpornościowy rozprawi się z wirusami, dlatego trzeba go koniecznie wzmocnić. Dobroczynne działanie mają cytrusy - zawarta w nich witamina C jest niezbędna do właściwej pracy białych ciałek krwi i przekaźników chemicznych zwalczających chorobę. Naturalna witamina C znajduje się także w soku z czarnej porzeczki, dzikiej róży, jeżyn, aronii, czy czarnego bzu. Do potraw dodawać należy czosnek (wystarczy dwa ząbki dziennie), gdyż mobilizuje on układ odpornościowy, a zawarte w nim lotne związki siarkowe przedostają się do układu oddechowego, niszcząc wiele drobnoustrojów. Warto sięgać też po gotowe preparaty budujące odporność, np. te mające w składzie jeżówkę.

Płucz gardło naparami z ziół i pij ziołowe syropy na kaszel - ból i drapanie łagodzi picie siemienia lnianego (łyżeczka mielonych ziaren na pół szklanki wody) lub kisielu. Ulgę przynosi częste płukanie naparami z ziół o działaniu dezynfekującym (rumianek, tymianek), słoną wodą (łyżeczka na szklankę ciepłej wody), wodą z octem winnym (łyżeczka na szklankę wody). Pomaga także owinięcie szyi nagrzanym ręcznikiem, albo wtarcie preparatu rozgrzewającego i następnie zawinięcie ciepłym szalikiem. Suchy kaszel złagodzi ciepłe mleko z masłem i miodem lub syrop z cebuli (cebulę poszatkuj, przesyp cukrem, odstaw na kilka godzin). Na wilgotny kaszel pomoże syrop z tymiankiem lub żywokostowy, czy domowy z chrzanu (10 dag tartego chrzanu przelewamy wrzątkiem, zalewamy 1/2 szklanki letniej wody, odstawiamy na pół godziny w zamkniętym słoiku, przecedzamy, dodajemy 1/2 szklanki miodu). Wykrztuśnie działa też napar z kopru włoskiego, szałwii oraz babki lancetowatej.

Pamiętajmy, iż grypy nie można lekceważyć, ponieważ dla osób z przewlekłymi chorobami, np. z chorobami serca, płuc, cukrzycą, dla osób starszych, kobiet w ciąży lub małych dzieci może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

(red.)

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg
Wyszukaj artykuł