Rozszyfruj zdrowie!
Chcesz wiedzieć co siedzi w jogurcie, batoniku czy gorącym kubku? Ściągnij darmową aplikację „e-food”. To sprytny sposób na zidentyfikowanie składników korzystnych i niekorzystnych dla Twojego zdrowia.
Czy zauważyłeś, że ze składu surowcowego produktów zniknęły „E-dodatki”? Cud? Czyżby naprawdę producenci żywności przestali używać wzmacniaczy smaku, konserwantów i barwników? Otóż niestety nie... Dla naszej (?) wygody rozszyfrowano skróty „E-dodatków”.
Obecnie zamiast „E100” pojawia się właściwa nazwa tego żółtego naturalnego barwnika, a mianowicie „kurkumina”. Wpisując w zakładce „lista dodatków”, zarówno skrót „E...”, jak i całą nazwę dodatku do żywności uzyskamy informację o jego typie, źródle pochodzenia (naturalny/syntetyczny), ryzyku lub korzyściach wynikających ze stosowania, dopuszczalnym dziennym spożyciu, a niekiedy również, że jest on zakazany w niektórych krajach.