Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Zachowaj linię... przez święta

Jak zwykle w święta będziemy mieli kłopot, żeby spróbować wszystkich wielkanocnych smakołyków, a przy okazji nie dorobić się kilku świątecznych kilogramów.

TDZ przychodzi Wam z pomocą. Studio Life Natur przekazało nam przepis na pyszne wielkanocne potrawy o rozsądnej dawce kalorii. Nie pozostaje nam nic innego jak tylko wypróbować je w swojej świątecznej kuchni. Do czego gorąco zapraszamy.

 

 

 

Żurek na żeberkach z białą kiełbasą

 

 

Składniki:


0,5 kg żeberek

włoszczyzna: 1 marchewka ,1/6 selera.1/2 pietruszki

3 białe kiełbaski ok. 40 dag

Żur

Czosnek ,majeranek, liść laurowy, ziele angielskie ,

4 suszone grzyby, pieprz i sól

Kwaśna śmietana

 

sposób przygotowania :

 

1.do gotującej się wodę wrzucamy żeberka i gotujemy 20 min.

2.dodajemy włoszczyznę ,suszone grzyby i gotujemy 30 min.

3.dodajemy przyprawy i czosnek

4.pod koniec gotowania wlewamy żurek

5.przed podaniem dodajemy śmietanę

6.padajemy z jajkiem na twardo i kiełbasą


Zawartość kcal w 100 g potrawy: 65



Jajka faszerowane z chrzanem, szynką i żurawiną

Składniki:

4 jajka
8 dag szynki

3 łyżki chrzanu
garść kiełków rzodkiewki
żurawina
1 łyżka gęstej śmietany
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. ugotowane jajka przeciąć wzdłuż- żółtka jaj wyjąć i utrzeć starannie z chrzanem, śmietaną, solą, pieprzem
2. szynkę pokroić i wymieszać z farszem
3. wypełnić farszem białka jaj
4. udekorować żurawiną i kiełkami

Zawartość kcal w 100 g potrawy: 153



SMACZNEGO!

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
gam_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł