Zachowaj linię... przez święta
Jak zwykle w święta będziemy mieli kłopot, żeby spróbować wszystkich wielkanocnych smakołyków, a przy okazji nie dorobić się kilku świątecznych kilogramów.
TDZ przychodzi Wam z pomocą. Studio Life Natur przekazało nam przepis na pyszne wielkanocne potrawy o rozsądnej dawce kalorii. Nie pozostaje nam nic innego jak tylko wypróbować je w swojej świątecznej kuchni. Do czego gorąco zapraszamy.
Żurek na żeberkach z białą kiełbasą
Składniki:
0,5 kg żeberek
włoszczyzna: 1 marchewka ,1/6 selera.1/2 pietruszki
3 białe kiełbaski ok. 40 dag
Żur
Czosnek ,majeranek, liść laurowy, ziele angielskie ,
4 suszone grzyby, pieprz i sól
Kwaśna śmietana
sposób przygotowania :
1.do gotującej się wodę wrzucamy żeberka i gotujemy 20 min.
2.dodajemy włoszczyznę ,suszone grzyby i gotujemy 30 min.
3.dodajemy przyprawy i czosnek
4.pod koniec gotowania wlewamy żurek
5.przed podaniem dodajemy śmietanę
6.padajemy z jajkiem na twardo i kiełbasą
Zawartość kcal w 100 g potrawy: 65
Jajka faszerowane z chrzanem, szynką i żurawiną
Składniki:
4 jajka
8 dag szynki
3 łyżki chrzanu
garść kiełków rzodkiewki
żurawina
1 łyżka gęstej śmietany
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. ugotowane jajka przeciąć wzdłuż- żółtka jaj wyjąć i utrzeć starannie z chrzanem, śmietaną, solą, pieprzem
2. szynkę pokroić i wymieszać z farszem
3. wypełnić farszem białka jaj
4. udekorować żurawiną i kiełkami
Zawartość kcal w 100 g potrawy: 153
SMACZNEGO!