Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Co należy wiedzieć o anemii?

Wiele zaburzeń i chorób ma źródło w niewystarczającej ilości określonych składników odżywczych w organizmie. Może się to wiązać zarówno z ich brakiem lub małą ilością w diecie, jak również ze zmniejszonym ich przyswajaniem lub zwiększonym wydalaniem z organizmu. Przyczyną tych ostatnich są nabyte, często rozwijające się w związku z predyspozycjami genetycznymi zaburzenia, które zdiagnozować można z pomocą badań laboratoryjnych.

Na czym polega anemia?

W potocznym rozumieniu anemik to osoba słaba fizycznie, chorowita, blada, o powolnych reakcjach. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że cechy te mogą być wynikiem choroby - anemii, która powoduje, że organizm faktycznie słabnie - głównie na skutek zmniejszonej dostawy tlenu do tkanek. Większość przypadków anemii związana jest z niedoborami żelaza i witamin: B12 oraz kwasu foliowego.

Przyczyny niedoborów.

Niedobór żelaza wynikać może m.in. z:

- niewystarczającej podaży tego pierwiastka w diecie (np. wegetariańskiej)

- zaburzeń jego wchłaniania (np. w schorzeniach przewodu pokarmowego)

- wzrostu zapotrzebowania (np. w ciąży).

Niedobory witamin często nękają ludzi starszych (gorsze wchłanianie witaminy B12) oraz osoby nadużywające alkoholu (niedobory kwasu foliowego). Mocno przetworzona dieta również jest uboższa w te składniki. Ich braki mogą dawać objawy zaburzeń pokarmowych (biegunka, utrata apetytu).

Jak rozpoznaje się anemię?

Wnioskować o niej może lekarz na podstawie obniżonej ilości krwinek czerwonych i stężenia hemoglobiny oraz odbiegających od normy wartości tzw. parametrów czerwonokrwinkowych: MCH, MCHC, MCV. Wszystkie te wartości zawarte są w wyniku oznaczenia morfologii krwi. Dodatkowo sprawdzić można stężenie w surowicy żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.

Badania, które są uwzględnione w pakiecie rozszerzonym, sieci Diagnostyka, pozwalają wykryć niedobory jeszcze zanim się w pełni ujawnią. Taką „kontrolką” ostrzegającą o braku żelaza jest obniżone stężenie ferrytyny, a o niedoborze witaminy B12 i kwasu foliowego - podwyższony poziom homocysteiny. Stwierdzone niedobory należy wyrównać pod kontrolą lekarską - odpowiednią dietą lub suplementacją.

Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg
Wyszukaj artykuł