Niezwykłe właściwości oleju kokosowego
Nie bez powodu olej kokosowy zaliczany jest do tzw. superfoods, czyli żywności o zaskakująco wysokich właściwościach zdrowotnych. Wydaje się, że olej kokosowy zawsze świecił trumfy i był wychwalany przez dietetyków. Niestety, nie zawsze tak było.
Z początku specjaliści wpisali go na czarną listę żywienia. Dopiero wieloletnie badania pokazały, że olej kokosowy to samo zdrowie i zawiera unikalną kompozycję kwasów tłuszczowych, które są niezwykle korzystne dla naszego organizmu.
Olej kokosowy jest tłuszczem roślinnym pozyskiwanym z miąższu orzechów palmy kokosowej. Jego ciekawą właściwością jest stan skupienia – w temperaturze pokojowej ma postać stałą, zaś w wyższych topi się. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, czy jest to olej nierafinowany. Rafinacja zabiera bowiem dużo właściwości zdrowotnych oleju kokosowego.
Skład oleju kokosowego
Olej kokosowy znany jest przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych w nim zawartych. Ponadto jest skarbnicą witamin i składników mineralnych – zawiera wapń, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowy oraz witaminy B2, B6, E i C. Ma właściwości antywirusowe i wzmacniające, przyspiesza metabolizm oraz usprawnia pracę układu trawiennego. Dodatkowo obniża cholesterol oraz ryzyko wystąpienia wielu chorób. Dzięki zawartym antyoksydantom olej kokosowy niszczy wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów.
Zastosowanie oleju kokosowego
Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w dietetyce, ale również kosmetyce:
-
można stosować go zamiast margaryny, smarując nim pieczywo.
-
łagodzi otarcia skóry
-
redukuje cellulit
-
odżywia włosy – warto stosować go w maseczkach na włosy
-
przyspiesza metabolizm
-
idealnie nadaje się do smażenia
-
świetnie nadaje się jak dodatek do kawy lub smoothie
-
łagodzi poparzenia słoneczne
-
w połączeniu z solą himalajską staje się skutecznym peelingiem
-
zapobiega osteoporozie
-
wspomaga leczenie w chorobach grzybiczych oraz pasożytniczych
-
łagodzi napady padaczkowe
Olej kokosowy jest pomocny również podczas kuracji odchudzających. Jest to zasługa przyspieszenia metabolizmu. Ponadto spożywanie oleju kokosowego pomaga pozbyć się w szczególności otyłości brzusznej. Niektóre badania dowodzą, że regularne spożywanie oleju kokosowego pozwala pozbyć się do 0,5 kg nadwagi tygodniowo. Nie jest to dużo, jednak pamiętajmy, że w walce z kilogramami, każda pomoc jest na wagę złota. Kolejnym powodem, by włączyć olej kokosowy do naszej diety to fakt, że zmniejsza on głód.
Kupując olej warto zwrócić uwagę czy nie posiada w składzie jakiś niepotrzebnych dodatków. Warto sięgać po 100% nierafinowany olej. Wówczas będziemy pewność, że otrzymamy produkt posiadający najwięcej właściwości zdrowotnych, a przecież na tym nam zależy! Włączmy olej kokosowy do naszej diety, a z pewnością wpłynie on pozytywnie na nasze samopoczucie i zdrowie.
Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?