Miętowy krem z groszku
Tradycyjny, szkolny obiad nie odbyłby się bez udziału groszku i marchewki. I choć warzywa te dla wielu są prawdziwą zmorą z dzieciństwa warto się do nich przekonać z uwagi na ich cenne właściwości. W kuchni możemy je wykorzystać na kilka sposobów. Jeśli małe, zielone kuleczki są przerażające dla waszych maluchów, wystarczy je zmiksować i podać w formie sosu do pieczeni lub zupy. Twarożek Mój Ulubiony poleca smakowitą potrawę z jednym z nich - miętowy krem z groszku pod pierzyną z twarożku!
Czerwiec to idealny moment na przygotowanie potrawy ze świeżym groszkiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać mrożony. Groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju dla dzieci, jak również zapobiega wielu chorobom i niweluje ich skutki. Pomaga w redukcji cholesterolu, wzmacnia układ krwionośny i zapobiega anemii. Smacznego!
PRZEPIS:
1 l bulionu
4 duże liście mięty
sól do smaku
450 g świeżego lub mrożonego groszku
100 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
Topping:
100 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
5 listków mięty, drobno posiekanych
sól do smaku
ok 50 g oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować bulion z miętą, wrzucić groszek, gotować do miękkości, zmiksować na krem. Doprawić solą i dodać serek, ponownie zmiksować. Z twarożku, mięty i oliwy przygotować topping (powinny powstać grudki), doprawić go solą. Przed podaniem łyżeczką nakładać grudki toppingu, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?