Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

6 powodów, za które warto kochać szparagi

Wiosna i lato kojarzą się głównie ze świeżymi warzywami i owocami, na które czekamy czasami nawet cały rok. Na przełomie maja i czerwca na targowiskach, bazarkach oraz półkach sklepowych królują szparagi, którymi możemy się cieszyć niespełna miesiąc, dlatego też niech sezon na nie trwa w najlepsze!

Zielony, biały, fioletowy – kolory zdrowia

- Szparagi w szybkim tempie uzyskały w naszym kraju aprobatę, przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe. Możemy spotkać trzy rodzaje szparagów: zielone, białe i fioletowe, które w zależności od preferencji smakowych, można ugotować na parze, upiec, przygotować z nich zupę, zupę typu krem czy puree - sugeruje Dominika Łuczak, dietetyk www.apeteat.pl.

6 razy TAK dla szparagów!

My, poza walorami smakowymi, nie zapominamy o aspektach zdrowotnych, dla których warto korzystać z tego sezonowego warzywa:

1. Nie muszą się go bać osoby na diecie redukcyjnej, a nawet powinny je włączyć do swojego jadłospisu - szparagi mają jedynie 19 kilokalorii w 100 gramach! A dodatkowo śmiało mogą z nich korzystać osoby z cukrzycą typu 1 i 2 - ich indeks glikemiczny (IG) wynosi zaledwie 15.

2. Wchodzą w skład produktów łatwo strawnych - szparagi mogą spożywać osoby z chorobami przewodu pokarmowego czy kobiety w ciąży.

3. Są źródłem witamin i składników mineralnych, w tym: kwasu foliowego, witaminy C i E, beta-karotenu, potasu i… żelaza.

4. Wykazują działanie przeciwutleniające, dzięki sporym ilościom, zawartego w nich glutationu (70 mg na 100 g produktu) – tripeptydu, który odpowiada za zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory lub chorobę Alzheimera.

5. Stanowią źródło rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za zmniejszenie uczucia głodu i obniżenie stężenia glukozy we krwi.

6. Należą do znanych… afrodyzjaków. Tak więc jeśli romantyczna kolacja we dwoje… to tylko ze szparagami.

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, a ich właściwości prozdrowotne wyróżniają się na tle innych produktów. Dlatego też korzystajmy z tego warzywa, dopóki jest ono dostępne i zaskoczmy znajomych i rodzinę: zdrowym posiłkiem i ciekawym produktem sezonowym!

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg
Wyszukaj artykuł