Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Więcej niż nawodnienie. Po jakie produkty sięgać w upalne dni.

Za nami pierwsze ciepłe dni, a przed nami jeszcze całe, pełne wzmożonej aktywności lato. Jednak, gdy my cieszymy się wysokimi temperaturami, słońcem, plażą i sportami wodnymi, nasz organizm traci coraz więcej płynów, a wraz z nimi cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów. Po jakie więc produkty powinniśmy częściej sięgać w upalne dni, by z dobrym samopoczuciem móc w pełni korzystać z uroków lata?

Większość z nas już wie, że aby czuć się dobrze należy dostarczać sobie odpowiednią ilość płynów każdego dnia. Zalecenia ekspertów mówią o ilościach ok. 2 - 2,5 litra płynów dziennie. Wraz z nastaniem upałów warto pamiętać, że nawet taka ilość może okazać się niewystarczająca. Zwłaszcza, że latem, oprócz wysokich temperatur, przyczyną utraty większej ilości płynów z naszego organizmu jest też fakt, że w ciepłe dni dużo czasu aktywnie spędzamy na świeżym powietrzu np. uprawiając sporty czy zwiedzając nowe miejsca. W dodatku niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że utrata wody to nie wszystko, co nam grozi. Kiedy się pocimy, przez skórę z naszego organizmu uciekają także cenne składniki mineralne, które odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie.

Warzywa i owoce – ratunek w czasie upałów

Jak radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia - „Podczas upałów oczywiście powinniśmy pić wodę, jednak sama woda nie wystarczy. Potrzebne jest także uzupełnienie pierwiastków, które wtedy szybciej tracimy, takich jak np. sód czy potas, ale także magnez, wapń. Dlatego latem nie tylko nie możemy pozwolić sobie na to, by pomijać w diecie bogate w nie warzywa i owoce, ale wręcz powinniśmy spożywać zdecydowanie więcej tych produktów niż zalecane minimum. A zalecane minimum to 400 g owoców lub warzyw dziennie, w 5 porcjach. Warzywa i owoce, składają się w ponad 80% - 90% z wody, dlatego tak dobrze nadają się do nawodnienia organizmu, a dodatkowo stanowią bogate źródło witamin oraz mikro- i makroelementów, jakie tracimy w nadmiarze w upalne dni. Są także źródłem energii, której nie może nam zabraknąć, jeśli chcemy aktywnie spędzać czas.”

Na szczęście latem możemy łatwo się do tych rad zastosować. To czas, kiedy bez problemu kupimy tak lubiane przez nas truskawki lub czereśnie, które zawierają np. fosfor, wapń i magnez czy trochę bardziej egzotyczne arbuzy, bogate m. in. w żelazo czy sód. Jednak leżąc na piaszczystej plaży, wędrując po górach czy zwiedzając zabytki, nie zawsze mamy możliwość zjeść odpowiednią ilość warzyw i owoców. A przecież właśnie wtedy tracimy jeszcze więcej płynów, a wraz z nimi cennych pierwiastków. Doskonałym rozwiązaniem będzie w takim wypadku sięgnięcie po karton soku.

Jak dodała dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia „Te same zalety, co owoce i warzywa mają także soki, ponieważ zawierają znaczną ilość wody, tak jak produkty, z których je zrobiono i, podobnie jak warzywa i owoce są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Soki są dobrym rozwiązaniem także dlatego, że latem często rzadziej odczuwamy głód i tym bardziej narażeni jesteśmy na utratę cennych składników z organizmu. Szczególnie polecany jest sok pomidorowy, który uzupełni niedobory potasu, które mogą wystąpić w upalne dni. Niedobór tego pierwiastka zaburza gospodarkę elektrolitową organizmu, powodować może bolesne skurcze mięśni, a także m. in. opuchliznę rąk i nóg. Tymczasem już jedna szklanka soku pomidorowego zabezpieczy nam ok. 25% dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek.”

W ciepłe dni, uprawiając aktywnie sport tracimy także większe, niż zwykle, ilości witaminy C. To szczególnie niebezpieczne, bo nasz organizm nie potrafi jej sam gromadzić. Dlatego tak ważne jest dostarczanie sobie tej witaminy w codziennej diecie. Sięgajmy więc po bogate w nią owoce cytrusowe czy np. czarną porzeczkę. Musimy jednak pamiętać, że dłuższe przechowywanie owoców w warunkach domowych powoduje, że witamina C się utlenia. Dlatego także w tym wypadku dobrym rozwiązaniem jest szklanka soku, np. grejpfrutowego lub pomarańczowego, która pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę cenną witaminę w ok. 60% - 70%. Soki powstają bowiem z owoców zebranych w szczycie sezonu, kiedy zawartość witamin w owocach jest największa.

Warzywa, owoce oraz powstałe z nich soki powinny być podstawą naszego letniego menu. Doskonale nawodnią organizm, dostarczając mu jednocześnie cennych składników mineralnych, które w upalne dni tracimy wyjątkowo szybko. Zapewnią nam także dawkę niezbędnej energii, dzięki czemu będziemy mogli aktywnie i w pełni sił cieszyć się latem.

 

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
logo_baron_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł