Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Siła naturalnej kapsaicyny – alternatywa w leczeniu nowotworów!

Kapsaicyna pozyskiwana z papryczek chili jest w ostatnim czasie niezwykle popularną substancją, omawianą na całym świecie i przywoływaną w kontekście różnych zastosowań. Substancja ta jest związkiem organicznym, odpowiedzialnym za pikatny smak papryczek.

Kapsaicyna pozyskiwana z papryczek chili jest związkiem organicznym odpowiedzialnym za ich pikantny smak. W ostatnim czasie stała się ona niezwykle popularną substancją, a jej liczne zastosowania dyskutowane są przez naukowców na całym świecie.

Najczęściej kapsaicynę odnajdujemy, jako mocno popularyzowany w przepisach kulinarnych oraz dietach odchudzających, dodatek do żywności. Coraz szersze jej zastosowanie możemy zaobserwować rownież w medycynie.

W życiu codziennym oraz zasadach zdrowego żywienia istnieje przekonianie, iż ostre przyprawy wpływają niekorzystnie na stan błony śluzowej przewodu pokarmowego. Jednak przeprowadzone w ostatnim czasie badania, dotyczące zarówno ludzi jak i zwierząt, przeczą tym stereotypom. Analizy wykazują bowiem, że spożywanie niewielkiej ilości ostrej papryki, zwłaszcza w trakcie posiłku lub po, minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian w obrębie błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Liczne badania wykazują natomiast korzystny wpływ substancji na termoregulacje w organizmie, działanie przeciwbólowe, odżywcze i wzmacniające organizm, jak rownież, czego dowodzą najnowsze badania naukowe - działanie przeciwnowotworowe. Kapsaicyna posiada liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przecidrobnoustrojowe, a jej właściwości przecinowotworowe objawiają się przez osłabianie komórek rakowych, co docelowo ułatwia ich eksterminację.

Najnowsze zastosowanie kapsaicyny odnależć można również w medycynie weterynaryjnej, zalecanej głównie przy chorobach nowotworowych u małych zwierząt.

Działanie kapsaicyny związane jest z pobudzaniem komórek nowotworowych do apoptozy, a następnie zahamowania wzrostu lub zmniejszenia guzów. Skuteczność działania potwierdzają ostatnie badania przeprowadzone przez producenta preparatu bazującego na tej substancji. Preparat ten przeznaczony jest dla psów w trakcie leczenia choroby, jak również do stosowania profilaktycznego.

Producent preparatu we wspólpracy z naukowcami UP w Lublinie przeprowadził badania in-vitro, ktore potwierdzilły skuteczność działania przeciwnowotworowego ekstraktu pozyskiwanego z papryki habanero. Wykazano, że kapasicyna może być wykorzystywana w zapobieganiu rozwojowi nowotworów, a nawet, w zależnosci od podawanej dawki, doprowadzić do śmierci komórek rakowych.

Wykonane zostały również badania kliniczne, sprawdzające wykorzystanie kapsaicyny w terapii guzów gruczołu sutkowego oraz gruczolaków okołoodbytowych u psów. Wyniki badań są obiecujące i dowodzą skuteczności stosowania substancji, która może być alternatywą dla innych preparatów. W badaniu podjęto obserwację 15 psów z rozpoznaną chorobą, którym podano wspomniany preparat. Preparat, dostępny na rynku w postaci kapsułek, stosowano doustnie zgodnie z zaleceniami producenta preparatu.

Wyniki wykazały, że w pewnych przypadkach, zastosowanie substancji może pozwolić na zahamowanie wzrostu rozmiarów guzów nowotworowych i zmniejszyć ryzyko przerzutów, co w efekcie poprawia ogólną kondycję psa.

Producent suplementu podkreśla, że wszystkie składniki są pochodzenia wyłącznie naturalnego - pierzgi pszczelej i papryki habanero, są całkowicie bezpieczne do stosowania i z pewnością są alternatywą odpowiadającą na problem chorób nowotworowych u psów. Zjawisko zachorowalności na choroby nowotworowe u psów jest bowiem bardzo poważnym problemem. Szacuje się, że obecnie nowotwór ma jeden na trzy psy, a u psów starszych powyżej 10 roku życia, nowotwór nadal jest najczęstszym powodem śmierci.

Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk

 

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sp_klanad.jpg
Wyszukaj artykuł