Miej serce jak dzwon
W niedzielę 18 września 2016 po raz 15 w Polsce będziemy obchodzić Światowy Dzień Serca. W tym roku odbędzie się on pod hasłem „Polacy mają serce”. Co sprawia, że nasze serca są w dobrym stanie? Eksperci podkreślają rolę profilaktycznych badań diagnostycznych. Nie mniej ważne są zdrowe nawyki żywieniowe, aktywność fizyczna i pozytywne emocje.
– Centralne Obchody Święta Serca odbędą się w tym roku w Warszawie na podzamczu nad Wisłą i wzorem lat ubiegłych, będą spotkaniem kilku pokoleń ludzi, którzy w różnym stopniu narażone są na choroby układu sercowo-naczyniowego – mówi prof. Piotr Hoffman, Prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. – Naszym zadaniem jest wskazanie dróg rozwiązania tych problemów i promowanie profilaktyki kardiologicznej. Już dziś zapraszamy do udziału w imprezie – dodaje.
Cztery arterie, podobnie jak naczynia w układzie sercowo-naczyniowym człowieka, będą wiodły do serca całego wydarzenia, czyli sceny głównej. To jednocześnie cztery obszary wpływające na prawidłowe funkcjonowanie każdego serca, którym ta impreza będzie poświęcona.
Ból w klatce piersiowej, chwilowa zadyszka… z reguły czekamy aż przejdzie, bo przecież zawsze przechodzi! Tymczasem mogą to być pierwsze, niepokojące sygnały. Bagatelizowanie ich może być groźne w skutkach.
Światowy Dzień Serca ma za zadanie przypomnieć jak ważna jest profilaktyka chorób serca i układu krążenia. Będzie skuteczna, jeśli oprze się na trwałych zmianach w stylu naszego życia. Pierwszym krokiem jest pomiar ciśnienia tętniczego krwi i wykonanie profilaktycznych badań z uwzględnieniem lipidogramu (cholesterol całkowity, cholesterol LDL i HDL), oznaczenie poziomu triglicerydów, stężenia glukozy na czczo i hemoglobiny glikowanej oraz białka C-reaktywne (CRP). Wykrycie nieprawidłowości uzasadnia wizytę u lekarza i zwykle wykonanie dalszych badań, na przykład EKG, w tym metodą Holtera, echa serca i próby wysiłkowej.
Zrezygnuj z palenia papierosów! Układ krążenia jest szczególnie narażony na natychmiastowe skutki działania dymu tytoniowego. Nikotyna podnosi ciśnienie i przyśpiesza akcję serca. Składniki dymu papierosowego prowadzą do szybszego rozwoju zmian miażdżycowych naczyń tętniczych (również wieńcowych unaczyniających serce), upośledzając w nich przepływ krwi. Do serca dociera mniej tlenu i substancji odżywczych niż powinno, a w momencie całkowitego zablokowania przepływu krwi w tętnicach wieńcowych dochodzi do zawału serca i jego martwicy.
Promowanie profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego jest jednym z głównych celów Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Obecnej kadencji PTK patronuje hasło „Zdrowe dzieci, zdrowa młodzież, zdrowi dorośli” a misją jest wyrobienie odpowiednich nawyków żywieniowych i zachowań prozdrowotnych u najmłodszych. Obchody Światowego Dnia Serca wpisują się w tę ideę.
Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka
Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk