Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Dieta w walce ze stresem


XXI wiek generuje mnóstwo stresu, z którym bardzo ciężko sobie poradzić. Żeby zredukować poziom napięcia nerwowego, część osób stawia na aktywność fizyczną i zapisuje się na siłownię bądź jogę. Inni starają się zajadać stres słodyczami, gdyż podświadomie czują, że dieta może pomóc w walce z nerwami.



Oczywiście, nikogo nie namawiamy do spożywania słodyczy, gdyż może to prowadzić do rozwoju nadwagi oraz otyłości i konsekwencji zdrowotnych z nimi związanych. Co więcej, takie działanie jest oceniane przez psychologów jako nieprawidłowe. Natomiast istnieją takie składniki odżywcze, które będą wspierać układ nerwowy, który jest odpowiedzialny za to, jak radzimy sobie ze stresem. To o nich chcielibyśmy napisać w tym artykule.

Zioła idealne na stres

Warto zacząć od konkretnego, bardzo sprawdzonego sposobu redukującego napięcie nerwowe, a mianowicie naparu z melisy. W momencie, kiedy dopada nas stres, warto wypić właśnie taki napój, który bardzo mocno wpływa na odprężenie organizmu i jego relaks, wprowadzając nas w dobry nastrój. Na rzecz skuteczności melisy niech świadczy fakt, że jest ona składnikiem leków ziołowych na uspokojenie. Napar wydaje się lepszym rozwiązanie, gdyż przy okazji możemy się ogrzać w jesienne, depresyjne, chłodne dni.

Czy czekolada relaksuje?

To, niestety, prawda - czekolada faktycznie relaksuje. Nie tylko ze względu na słodycz i radość płynącą z jej spożycia, ale również dlatego, że znajdują się w niej składniki wpływające na nasz układ krążenia i układ nerwowy: kofeina i teobromina. Najlepsza będzie czekolada gorzka o dużej zawartości miazgi kakaowej, która dostarczy także magnezu, równie istotnego dla funkcjonowania układu nerwowego. Ale! Cały czas pamiętajmy o kaloriach, które dostarczamy z czekoladą i grożącej naszemu krajowi epidemii otyłości. Niech będzie to tylko ciekawostka dietetyczna.

Dobre kwasy tłuszczowe

Popularność kwasów tłuszczowych omega-3 nie maleje i okazuje się, że znajdują one także zastosowanie przy redukcji stresu. Najistotniejsze w tym kontekście będą: kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Zaobserwowano, że niedobór kwasu DHA wiązał się z obniżeniem poziomu serotoniny (tzw. „hormon szczęścia”) w mózgu, co daje bezpośredni wpływ na redukcję stresu. Poza tym oba te kwasy mogą chronić przed rozwojem depresji, zmniejszać poziom agresji, wpływać na funkcje intelektualne, a także chronić przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych. Pojawia się pytanie: gdzie znajdziemy te kwasy? Przede wszystkim w tłustych rybach morskich, których jako Polacy spożywamy zdecydowanie za mało.

Aminokwasy odpowiedzialne za dobry nastrój

Pierwszy z nich, tryptofan jest aminokwasem, który odgrywa kluczowa rolę przy produkcji już wcześniej wspomnianej serotoniny, która wpływa na nasz nastrój. Stres znacząco wpływa na spadek poziomu hormonu szczęścia, a to z kolei jest prostą drogą do rozwoju depresji. Tryptofan znajdziemy w białkach pochodzenia zwierzęcego: rybach, mięsie, twarogu i jajach.

Drugim aminokwasem, ważnym w kontekście dobrego nastroju, jest tyrozyna. Ma ona bezpośredni wpływ na poziom dopaminy i norepinefryny, dwóch neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za prawidłowe przesyłanie sygnałów nerwowych. Tyrozynę również znajdziemy w białku pochodzenia zwierzęcego: rybach, indyku, serach i jogurtach.

Witaminy istotne dla układu nerwowego

Większość witamin z grupy B powinniśmy wiązać z odpowiednią pracą układu nerwowego, natomiast najistotniejsze będą: B6 i cholina. Pierwsza z nich odgrywa ważną rolę w przemianie tryptofanu do serotoniny, a druga służy do produkcji acetylocholiny – bardzo ważnego neuroprzekaźnika, niezbędnego do prawidłowej funkcji układu nerwowego. Witaminę B6 znajdziemy w: warzywach skrobiowych i liściastych, mięsie, rybach, groszku zielonym i bananach. Cholina występuje przede wszystkim w: warzywach liściastych, kiełkach, soi czy żółtkach jaj.

Magnez na stres

Najbardziej znanym składnikiem mineralnym wykorzystywanym w walce ze stresem jest magnez, który wpływa na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, prawidłowy sen, a także dobrą kondycję psychiczną. Co ważne, suplementacja magnezu tabletkami nie jest konieczna. Składnik ten znajdziemy w pełnoziarnistych przetworach zbożowych, kakao, czekoladzie oraz nasionach roślin strączkowych. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w zdrowe przekąski zawierające magnez takie jak popularne w naszych stronach orzechy laskowe, migdały lub orzechy pekan, które pomogą nam smacznie i zdrowo dostarczyć potrzebnego składniku.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
apteki_tdz.jpg
Wyszukaj artykuł