Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Dieta dla seniora


Dieta dedykowana seniorom powinna uwzględniać nie tylko podstawowe potrzeby, ale i te wynikające ze zmniejszonej odporności, zwiększonej podatności na schorzenia i inne dolegliwości takie jak spadek koncentracji, trudności ze skupieniem, problemy z pamięcią i złe samopoczucie.

Seniorzy borykają się z wydzielaniem mniejszej ilości śliny i soków trawiennych, co skutkuje trudniejszym trawieniem pokarmów. Problemem jest również zwolnienie perystaltyki jelit oraz występujące w nich zmiany mikroflory bakteryjnej, co utrudnia przyswajanie składników odżywczych.

Co należy zmienić?

Przede wszystkim podejście do żywienia. Na różnych etapach życia organizm potrzebuje otrzymywać inne wartości odżywcze, w różnych dawkach i proporcjach. Warto udać się do dietetyka, który przeanalizuje dokładnie potrzeby naszego organizmu oraz choroby, które mają bezpośredni wpływ na komponowanie  diety, np. cukrzyca lub miażdżyca. Wraz z wiekiem obniża się przemiana materii oraz zmniejsza się aktywność fizyczna, a więc i zapotrzebowanie na energię. Nadwyżka dostarczanej energii skutkuje problemem z nadwagą, a nawet otyłością. Zapotrzebowanie na energię u mężczyzn wynosi od 1750 do 2450 kcal/dzień, natomiast u kobiet – od 1500 do 2100 kcal/dzień i nie należy tych szacunkowych wartości przekraczać.

O czym pamiętać w jadłospisie, aby nie doprowadzić do niedoborów?

Warto sięgnąć po ryby, chude mięso, orzechy i tłuszcze roślinne, które są źródłem kwasu omega-3. Istotnym elementem jest białko, które znajdziemy m.in. w rybach oraz przede wszystkim w produktach mlecznych. – Ogromnym źródłem witamin i minerałów, które są ważne dla osób po 60. roku życia są sery. Także magnezu, który zapobiega chorobom układu nerwowego – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Ważne, aby w starszym wieku dbać o odpowiednią podaż witamin, zwłaszcza witaminy D. Kluczowe, a zarazem najrzadziej dostarczane są witaminy z grupy B, a mianowicie B1, B2, B6 czy B12.

Posiłki powinny być przyjmowanie regularnie, w określonych odstępach czasu (co 3 – 4 godziny), najlepiej mniejszej objętości i przyjmowane częściej. Prawidłowo zbilansowany jadłospis to od 4 do 5 posiłków dziennie. – Pamiętajmy, aby nie popaść w rutynę. Urozmaicone dania to gwarancja dobrego samopoczucia i zdrowia. To, że niektóre produkty są zdrowe, nie oznacza, że możemy je przyjmować codziennie bez żadnych ograniczeń – kontynuuje Ewa Polińska. W idealnej diecie nie brakuje regularnego picia płynów (najlepiej wody) oraz zamiany mąki pszennej np. na żytnią. Warto również wprowadzić małą „rewolucję” w sposobie przygotowywania potraw. To, co zazwyczaj występuje w wersji smażonej, można przyrządzić w parowarze lub piekarniku.

Dieta dedykowana seniorom powinna uwzględniać nie tylko podstawowe potrzeby, ale i te wynikające ze zmniejszonej odporności, zwiększonej podatności na schorzenia i inne dolegliwości takie jak spadek koncentracji, trudności ze skupieniem, problemy z pamięcią i złe samopoczucie.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
gam_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł